Не лекуваме правилно заразените - затова сме първи по смъртност?

В това е категоричен хематологът проф. Чавдар Ботев

20.01.2022 | 13:45 Редактор: Тодор Петров

Ако човек е преболедувал Ковид-19, трябва да си постави ваксина след 6 месеца или година. Това каза в студиото на "Денят ON AIR" проф. Чавдар Ботев. А ако си поставим бустерна доза, с 50% намалява шансът да се разболеем, смята хематологът. 

Според него лечебните заведения в България не лекуват болните от Омикрон правилно. 

"От хората, които са излезли от тежко състояние, прекарали в болница, 80% намираме катастрофални бактерии. Това е нещо страшно и смъртоносно", алармира той.

Професорът е на мнение, че заболелите от Ковид лица не се диагностицират правилно, което е и една от причините за високата смъртност в страната. 

"Излизат хора от клиники с велики светила с по 3 антибиотика. Трима души изследвам във фамилията, и тримата са с клостридиум. Жената умира. Значи, неправилно лечение и ние го бутаме да се случва и много грешно се говори. Говорим за ваксинирани и неваксинирани, колко влизат в отделенията. Отделението трябва а е друго: Неправилно лекувани, ваксинирани и неваксинирани. Тогава ще видите, че 95% от хората са неправилно лекувани с антибиотици", убеден е проф. Ботев.

По негови думи сегашните ваксини не са напълно ефикасни срещу заразяване от Ковид, но няколко компании вече разработват препарати, които се очаква да защитават и срещу новите варианти.

Вижте повече в репортажа 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
4 rate up comment rate down comment 0
лечение
преди 4 месеца
Ха, добър ден! Лекарският съюз вместо да заклеймява този или онзи, да вземе да научи членовете си - лекари с какво се лекува вирусна и с какво бактериална инфекция! Смъртността в нашите болници е няколко пъти по-висока от тази, в африканските! И да се установи някакъв контрол при източването на здравната каса по клинични пътеки! Защото това се е превърнало в масова практика, а отговорни лица в затвора все още няма! Сигнализирай за неуместен коментар