Жители на 4 родопски села са откъснати от света, пренасят провизии на ръце

Част от местните работят в близките градове и трудно стигат до работните си места

19.01.2022 | 19:30 Редактор: Ваня Кузманова

Вече повече от месец жителите на 4 родопски села живеят откъснати от света заради пропаднал път. Хора от района на Триград пренасят на ръце продукти от първа необходимост за 500 души население. Добрата новина е, че щетите в пещерата "Дяволското гърло" вече са напълно възстановени и тя е готова отново да посреща туристи.

След 3 дни порой, пътят пропада. Откъсва се участък от около 70 метра. За да оцелеят, част от хората носят провизии на ръка през опасния участък с риск при преминаване през срутището някой да пострада. По-голямата част от жителите на селата са възрастни. 

"Tам, където участъкът е пропаднал от пътя - от едната страна спират доставките и всичко се пренася на ръка и се товари в други коли от другата страна, което е изключително тежка логистика. Там живеят над 500 човека. Можете да си представите за какво количество ежедневно прехвърляне на храни, лекарства и други консумативи са необходими на хората", каза Владимир Солаков.  

Част от местните работят в близките градове и трудно стигат до работните си места. Проблем има и за хората, които отглеждат животни, защото фуражът е на изчерпване. 

"Тук вече фермерите почват да не издържат - трябва да се докарват фуражи, сена, люцерна. Мандрата спира работа, заради млякото - не може да обработва мляко. Хората имат сключени договори", заяви кметът.  

Вече са отпуснати средства за ремонта на пътя, но тепърва ще се провежда конкурс за строителна фирма, която да започне работа.

"Би трябвало след 25 януари да се проведе конкурс за строителната фирма. След това има техническо време, което ще бъде подготовка на документи и евентуално започване на работа. Предвиждат между 40 и 45 дни да бъде отстранен участъкът. Ще се работи в зимни услови, на скали. Така че работата ще е и екстремна", допълни кметът на с. Триград Емил Гогушев.

Природната стихия засегна и пещерата "Дяволското гърло". Стопаните ѝ обаче изнесоха всичко на ръце. 

Сега пещерата вече може да посреща посетители, но няма туристи, заради блокирания път. А управителният съвет на туристическото дружество е взел решение да изгради няколко метрова статуя на митичния Орфей. 

Защото според легенда именно през "Дяволското гърло" Орфей се спуска в подземното царство на Хадес, за да спаси любимата си Евридика. 

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Много красиво място е там дано успеят бързо да оправят пътя... Сигнализирай за неуместен коментар