Училища и градини работят все по-трудно, расте броят на преподавателите под карантина

Увеличаването на броя на новите случаи вече се отразява върху работата им

19.01.2022 | 18:00 Редактор: Жаклина Иванова

Увеличаването на броя на новите случаи вече се отразява на училища и детски градини. Расте броят на преподавателите, които са поставени под карантина, защото са заразени или контактни.

Юлиян Топалов преподава информационни технологии в столичното 32-ро училище. През последната седмица му се налага да замества в часовете на болни колеги.

"Заместване дори не специалист. На мен лично ми се случи да замествам в часове по френски. Другото голямо неудобство и напрежение, което се получава, е, че част от учениците са карантинирани. Едната част са в училище, а другата -  вкъщи. Много е трудно", каза учителят.

В училището вече има 22 паралелки, които са карантинирани. Това са ученици от 5-12 клас. Над 20% от учителите са заразени, а големите ученици са преминали в онлайн форма на обучение.

"Не е пълноценен учебният процес, защото, за да се обезпечи все пак някакъв учебен процес, трябваше да влизат не специалисти, тоест учители по различни дисциплини. Много често се случваше колегите по френски да изпращат класното на колегата по математика, който ще ги замества. Много трудна ситуация", сподели директорът на училището Нели Костова.

Недостиг на персонал заради болни има и в някои детски градини. Градина в град Средец се налага да затвори врати.

"Малък град сме и малка община. Когато се разболее персоналът, няма кой да го замести", обясни кметът на Средец Иван Жабов.

Основната причина за затварянето идва при отварянето на детските заведения след празниците.

"Колегите, които бяха под карантина, бяха по време на отпуск. При отварянето на градината се оказахме без домакини, без медицинска сестра", посочи директорът на ОДЗ - Бърборино в Средец Златина Маринчева.

Общо 750 деца в общината ще останат у дома заради частичния локдаун.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК