Похвали или "слаба оценка" за Петков: Ще има ли консенсус между Скопие и София?

Партиите се оказаха скептични към постигнатия напредък на срещите с Димитър Ковачевски

19.01.2022 | 17:43 Редактор: Жаклина Иванова

Коментари и отзвук в парламента след визитата на Кирил Петков в Северна Македония. Партиите се оказаха скептични към постигнатия напредък на срещите с Димитър Ковачевски в Скопие, а опозицията отправи остра критика.

Премиерът Кирил Петков си постави висока оценка след визитата в Скопие.

"Огромен успех в това, което направихме. РСМ няма претенции към териториалната цялост на България", посочи министър-председателят.

Според бившите управляващи не само, че не са били постигнати резултати, но и новият премиер е позволил да бъде вкаран в капан.

"Да кажеш, че историята не е важна, е все едно да си умреш като овца без история. Техният премиер, макар и на един ден, успя да вкара нашия в капана за фашистите", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Въпросът е срещу какво е изтъргувано това изпращане на нота от страна на Скопие. Очевидно за това българската историята да бъде заметена под килима", каза Даниел Митов от ГЕРБ.

А в отговор Петков обясни:

"Тези работи групи ще обсъдят и част от историята, в която е имало фашистки режим в цялата Европа, както и как това е повлияло и на територията на днешна Северна Македония".

И коалиционните партньори, и опонентите им в парламента се оказаха скептични за скорошното намиране на консенсус между София и Скопие.

"Този оптимизъм беше залят със студен душ. Нашите братя от другата страна разбират само от твърда дипломация и натиск", заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Това е жест на добра воля, който ще бъде разчетен в Македония правилно, но надеждата ни не е свръхголяма, тъй като досега имаме много думи, но малко действия от тяхна страна", каза лидерът на "Демократична България" Христо Иванов.

Само седмица след визитата на Кирил Петков български и македонски политици се очаква отново да седнат на една маса - този път за съвместно заседание на двете правителства.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Как трябва да действа България спрямо Северна Македония по пътя ѝ към ЕС?

Трябва да продължим досегашната си дипломатична политика, без да предприемаме резки ходове.
31%
Трябва да поставим ултиматум на РСМ по всички спорни точки - без подкрепа за ЕС, ако не се съгласят с исканията ни.
52%
Трябва да спрем всякаква комуникация с властите в РСМ, да забравим за темата и да ги оставим да се оправят сами.
8%
Трябва да окажем максимална подкрепа и по никакъв начин да не стопираме влизането на РСМ в ЕС.
8%
Общо 567 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Балък
преди 2 години
Има ли разлика или е същото ? .... Трансплантацията е хирургическа операция, при която тъкани се вземат от едно тяло (донор), за да се присадят на друго тяло (реципиент) . .... Отхвърлянето на трансплантиран орган е реакция на организъма, при която присадката се възприема като чуждо тяло и бива атакувана по същия начин, по който биват атакувани вирусите . ......На нас ни намушиха едни Харвардски донори и сега народа с всички сили се опитва да дезинфектира и стерилизира чужд ... Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Балък
преди 2 години
Македонският ШАМАР за менте българина Кирето ***'тковскиМакедонският президент Пендаровски след среща с Петков: Не ни се бъркайте за Конституцията!"В България има македонци". Това шокиращо заявление направи в интервю за македонската Телевизия 24 президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски след срещата си с българския премиер Кирил Петков .Македонският президент разби на пух и прах всички наши очаквания за доближаване на позициите между България и РСМ и поставянето ... Сигнализирай за неуместен коментар