Проф. Витанов: Ще надминем 1 млн. регистрирани случая и 33 500 починали

"Всеки ден без локдаун е златен за цялата страна", посочи математикът

19.01.2022 | 16:35 Редактор: Ваня Кузманова
Проф. Витанов: Ще надминем 1 млн. регистрирани случая и 33 500 починали

Омикронът настъпва към нови рекорди и другите очаквания са, че няма да има чудовищни бройки като 60 000, 70 000 или 100 000 случая на ден. Вероятно никой вече не се съмнява в прогнозата ми: ще надминем 1 милион регистрирани случая, ще надминем 33 500 починали". Това написа в социалните мрежи математикът проф. Николай Витанов.
 

"При Омикрона се очаква да е около 1%. Затова имаме много случаи, а смъртността не е като при Делта варианта - над 300 на ден. Но и това, което имаме не е малко. Затова - пазете се. 1% може и да не е много като процент, но помнете - този 1% е от доста повече случаи".

Математикът публикува и прогнозните карти на разпространението на вируса: 

"Виждат се областите, в които се вихри вече Омикронът. Очаква се и други области да влязат в тази най-тъмночервена зона. Героичната съпротива на Пловдив е към края си. Удържа фронта доста време, за които трябва да сме му благодарни".

Вирусът се разпространява дифузно във всички области, отчита Витанов, цитиран от dnes.bg.

"Пак да кажа, как "преценям" аз ситуацията. Преценям я така. Знаете, че има поне 25% от населението, което е абсолютно твърдо срещу всякакви мерки, ваксини и т.н. Силно заразният Омикрон като перне част от тях и те ще го разнесат, което и става. Не можем да ги спрем. С други думи случаите се очаква да са много. Повечето го карат леко. Основният критерий при тази вълна трябва да е състоянието в болниците".

"Помислете си - имате ли интерес от тотален локдаун? Всеки 3 дни в страната се произвежда БВП за около милиард лева. Всеки ден без локдаун е златен за цялата страна. Пазете се, бъдете здрави, не се заразявайте, не стигайте до болница. Хем ще сте здрави, хем няма да има и локдаун", посочи той.

Снимка: Facebook

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК