От политиката през "Ку-ку" до бялата престилка и битката с Ковид-19

Пандемията през очите на д-р Васил Михайлов

19.01.2022 | 16:14 Редактор: Теодора Патронова

От депутатската банка до доброволец в "Александровска болница". Д-р Васил Михайлов е един от основателите на СДС, депутат през 90-те години, известен с прякора Нубиеца, след като става герой в студентското предаване "Ку-Ку".

Днес д-р Михайлов е далеч от политиката. Той може да бъде видян облечен в бял гащеризон и маска във ваксинационния пункт на "Александровска болница".

"Винаги съм се чувствал лекар, независимо че съм се занимавал с политика. Когато дойде това зло, тази пандемия, помислих, че не мога да бъда другаде освен да бъда доброволец и да се опитам да работя в Ковид отделение. И постъпих в "Александровска болница" като пълноценен лекар, а много скоро, след около месец, се наложи да се заема с ваксините", разказа д-р Михайлов.

Той казва, че ваксините са единственият сигурен начин за справяне с пандемията. За съжаление обаче, интересът към тях все повече намалява. Опашките, които се образуваха пред пунктовете в началото на годината, са от желаещи да си поставят трета доза.

"Под 10 процента, даже и по-малко, са тези за първа ваксинация или за реимунизация. Тези 500 хиляди, които се отчитат, са направена бустерна доза и те покриват ръста на ваксиниране. Това е мнимо увеличение на хората, които се ваксинират", обясни д-р Михайлов.

Вина за това има и непълноценната ваксинационна кампания.

"Берем горчивите плодове на пропиляното лято. Тогава имахме дежурства от 8:30 до 23 ч., включително уикенда, и идваха изключително малко хора. Междувременно се даде трибуна на екзотични мнения, които така бяха озвучавани, че създадоха впечатлението, че има две тези – една "за" ваксините и една "против" ваксините, у самото лекарско съсловие, което не е така", изтъкна той.

Д-р Михайлов очаква да продължи покачването на заразените с Ковид-19, а това да доведе до сериозно натоварване на здравната система. Според него за определени групи от населението трябва да се въведе задължителна ваксинация.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години
Ваксините са единственият сигурен начин за справяне с пандемията само в Нубия...ха ха Сигнализирай за неуместен коментар