ГЕРБ: Радев не си е взел поука, не може да бъде обединител на нацията

Десислава Атанасова заяви, че е очаквала новият мандат на президента да започне по друг начин

19.01.2022 | 11:48 Редактор: Теодора Патронова

Ние уважаваме институциите, затова и бяхме в залата при полагането на клетвата от г-н Радев и г-жа Йотова. Считаме обаче, че години наред една политическа партия, конкретно ПП ГЕРБ и нашата парламентарна група, е наричана с всякакви епитети и с опити да бъде чегъртана, влияе не на нас като парламентарна група, а е обида към всички членове и симпатизанти на тази политическа партия.

Това обясни председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова относно напускането на залата от страна на народните представители на партията по време на речта на президента по-рано днес.

Атанасова заяви, че демокрация означава да зачиташ вота на гражданите, без значение как са го упражнили, защото "тази президентска двойка е избрана едва с 30% избирателна активност", но и да браниш своите избиратели.

"Имахме усещането, че вече са взети много поуки, че са разчетени много грешки за поведението назад в миналото и сблъсъкът между институциите. Отново повтарям, че за да има работещи институции, трябва да има диалог между тях и колкото и силен политически сблъсък да има, той трябва да е тук в тази сграда, не трябва да е по оста партии – президент", каза още председателят на ПГ на ГЕРБ.

Атанасова подчерта, че през последните 5 години е станало ясно, че президентът Радев не може да уплътни функцията, дадена от Конституцията, да бъде обединител на нацията.

"Очаквахме, че тези поуки са взети, защото нацията ни сега е разделена по много теми. Очаквахме, че новият президентски мандат ще започне по друг начин, ще има преосмисляне вече при по-голям политически опит за това каква е ролята на политическите партии и каква е ролята на президентската институция. Ролята на президентската институция е да търси консенсус", заяви тя.

Председателят на ПГ на ГЕРБ изтъкна, че Консултативните съвети за национална сигурност не са се провеждали съгласно закона и не се обсъждат важните теми, които вълнуват ежедневно българското общество.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК