Радев се закле и отправи силни думи, ГЕРБ напусна демонстративно залата

Президентът: Наивно е да мислим, че от днес за утре ще върнем България в коловоза на правото и демокрацията

19.01.2022 | 10:25 Редактор: Тодор Петров

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва в парламента за втори мандат на "Дондуков" 2.

"Преди 5 години ми поверихте отговорната мисия да работя за единението и добруването на нашия народ, за суверенитета на вековната ни държава. Пет години по-късно отново ни поверихте трудната задача да продължим по пътя, по който поехме заедно. Вашето доверие е най-меродавната оценка за сложните решения, които вземахме по време на мандата", започна обръщението си Радев.

В момента, в който държавният глава заговори за гражданския бунт през 2020 г. "срещу мафиотизацията на властта", депутатите от ГЕРБ напуснаха демонстративно пленарната зала.

Президентът прекъсна за момент речта си и се обърна към тях с думите: И на мен не ми е приятно, но предпочитам истината.

"Българите въстанаха срещу едноличната власт, феодализацията, схемаджийството, прокурорския чадър над злоупотребите, бедността и безправието. Налагаше се да бъдем стожер в период на остра криза на доверие в политическата класа. Протестите отприщиха процеса по възстановяване на демокрацията и законността. Този процес ще е труден. Наивно е да мислим, че от днес за утре ще върнем България в коловоза на правото и демокрацията", каза още Румен Радев. 

Президентът подчерта, че новото правителство го чака справянето с каскади от кризи 

"Оставам отворен за диалог и споделям отговорността за тежки и непопулярни, но необходими решения. Ще продължавам да бъда критичен, когато намирам решенията на властта за неправилни. Текущите кризи не бива да отклоняват вниманието от стратегическите приоритети - овладяването на демографската криза, справянето с бедността, повишаването на стандарта и качеството на живот, духовното развитие, гарантирането на суверенитета и сигурността, отстояване на националните интереси", настоя Радев.

По думите  му макроикономическите показатели засенчват грижата за човека, който е много повече от работник и потребител.

Радев насърчи парламента да продължи с промените, които да отстранят несъвършенствата в изборния процес. Убеден съм, че в България е налице антимафиотски консенсус. Нашите сънародници гласуваха с надежда за справедливост и законност. Без укрепване на държавността, страната ни не може да разгърне огромния си потенциал, заяви президентът.

"Отварянето на Конституцията за промени не трябва да се изчерпва само с ревизия на съдебната власт в посока отговорна и ефективна прокуратура. Основната конституционна ценност е човекът. Промените в Конституцията трябва да включат разширяване на гражданското участие в управлението на държавата и засилване на гаранциите за защита на човешките права", убеден е Радев.

В обръщението си държавният глава открои необходимостта от ускорена трансформация към нов икономически модел, основан на науката, иновациите, производствата с висока добавена стойност, както и осигуряването на чиста, достъпна и предсказуема енергия. Президентът настоя и за стабилна и предсказуема нормативна среда, защита на собствеността и конкуренцията, насърчаване на предприемчивостта и инвестициите. Румен Радев посочи, че трябва да се осигурява държавна подкрепа за българската култура, на която разчитаме да изгражда духовни ценности и да сплотява нацията.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
3 rate up comment rate down comment 2
Електра
преди 2 години
Браво на Герберите, че напуснаха тоя цирк. Крадеф, Идиотова и импексовата клика, не заслужават вниманието на българите в парламента, останалата воня е с турско азиатски корени... Сигнализирай за неуместен коментар