Пулмолог: Пада възрастта на заразените, "зеленият сертификат" за антитела пречи

"Доброто дело трябва да бъде поощрявано, а нарушението - санкционирано", каза д-р Васил Михайлов

18.01.2022 | 20:47 Редактор: Искра Ангелова

Рекорд в България - 10 000 заразени и 161 починали с Ковид-19 за едно денонощие. Ще колабира ли здравната система?

"Надяваме се здравната ни система да издържи и тъжните рекорди да не продължат нататък. Но се боя, че тенденцията е такава. Колко ще издържи здравната система, зависи от нас самите, от нашето поведение, от спазването на правилата, каквито и да са те. Ключово в тази ситуация е думата "санкция". Правилата иначе са просто едно пожелание, ако те не се спазват", каза пулмологът д-р Васил Михайлов в студиото на "Денят ON AR".

Той сподели, че в последния месец над 90% от желаещите да се имунизират в "Александровска" болница са хора, които искат бустерна доза.

"Когато ние отчитаме 500 000 имунизирани, трябва да се отчете фактът, че става дума за хора, които са убедени, че трябва да бъдат ваксинирани. Те са готови да се редят на дълги опашки в студеното време, за да получат своята бустерна доза, която до много голяма степен ги предпазва от Омикрон, от тежко заболяване или състояние, което натоварва здравната ни система", допълни д-р Михайлов.

По думите му има снижаване на възрастта на заразените. Не децата са били проблем, истинските уязвимите са възрастните хора.

"Там е проблемът ни и те не се имунизират. И когато говоря са санкции, говоря за това, че държавата трябва да си влезе във функциите. Доброто дело трябва да бъде поощрявано, а нарушението - санкционирано. Сблъсквам се с хората, които имат своите опасения, притеснения, своите страхове. Тези хора не бяха убеждавани както трябва. Информационната кампания в началото не беше направена нито професионално, нито активно", подчерта пулмологът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Д-р Васил Михайлов е категоричен, че печалният рекорд е на неимунизираните.

"Недоумявам как не сработва рационалното мислене при хората. Ние сме във война с този вирус. Категорично "зеленият сертификат" за антитела трябва да отпадне. Това беше една от най-големите и тежки пречки на предваксинационния процес. Хората се опитваха да разберат своето състояние, дали не са преболедували, дали не са били заразени. Тези антитела не са показателни", коментира експертът.

Той смята, че ваксината на AstraZeneca е добра, но е била смачкана.

"Тя беше предпочитана от компетентните хора, но се създаде впечатление, че иРНК ваксините са по-добри. Всички ваксини, одобрени от ЕАЛ, са напълно безопасни и ефективни. Много фалшиви новини заливат интернет пространството. Започнаха да се появяват всевъзможни опити да сплашват хората със странни твърдения - как те повлияят върху репродуктивната способност на младите, как те могат да предизвикат тромбози...", посочи д-р Васил Михайлов.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

3
0 rate up comment rate down comment 0
неваксиниран
преди 4 месеца
Експерт, значи?И от фалшиви новини разбира?А Монтание пасе трева? Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
Ненова
преди 4 месеца
Моя близка роднина с две дози Комирнати (последната сложена преди малко повече от 50 дни) в момента е болна на легло и позитивна. Аз "с антителата" й помагам в домакинството и в момента я обгрижвам в дома й и нищо ми няма напук на тезите на разни такива доктори като този! Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
Begkecha
преди 4 месеца
Vsichki imonizirani se razbolqvat. Proboleduvalite ne se razbolqvat Сигнализирай за неуместен коментар