Зелена светлина за масова сеч в Борисовата градина?

Според арх. Ивайло Петков планът не предвижда нови обекти в най-големия парк в София

18.01.2022 | 19:55 Редактор: Здравко Черкезов

Общински съветници сигнализираха, че новият подробен устройствен план на Борисовата градина в столицата дава зелена светлина за масова сеч на дървета. Има ли опасност най-големият парк в София да бъде унищожен?

Борисовата градина е най-големият парк в София, създаден още през 1882 г. Мястото е любимо за спорт и разходки да столичани, които приема градината като богатство. 

"Много трябва да се направи и всичко това, което се допусна, което е на нас обществото - например плажа "Мария Луиза". През 80-те години сме идвали тук на плаж...", споделя пенсионерът Стояна

Общинският съветник от "Демократична България" Марта Георгиева сигнализира, че новия устройствен план на Борисовата градина ще позволи строителство в парка и изсичане на дървета.

"В лесо-парковата част се планират много нови проекти и не се казва къде са и колко зеленина ще костват. Самата зеленина в градината не е защитена от този план, което всъщност е една от малките цели на този план, които трябваше да извърши", алармира Георгиева.

Според председателя на Комисията по архитектура и градоустройство към Столичния общински съвет (СОС) това не отговаря на истината.

"Планът не предвижда нови, но в същото време регламентира съществуването на останалите обекти, които повечето от тях - ЦСКА се поддържа, но "Колодрум", "Мария Луиза", летен театър, които не са функционирали от 15 години. Останалите елементи на парка - лесо части и елейна мрежа, се утвърждават и не  се променят", уточни арх. Ивайло Петков.

Според арх. Петков устройственият план създава само регламентите, за да няма незаконни строежи и своеволия. По думите му най-големият проблем е нерегламентираният достъп до парка на автомобили.

"Ако не ви види никой, може да обиколите целия парк с автомобил. Трябва ясно, абсолютно категорично и точно да бъде определено по какъв начин ще бъде контролиран достъпа в парка", обясни председателят на Комисията по архитектура и градоустройство към СОС

С  приемането на устройствения план не означава, че Борисовата градина изведнъж ще е обновена.  До 4 февруари гражданите ще могат да пращат своите предложения и становища.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Владимир
преди 2 години
Трябва ли да се обяснява на зелени, бембени и всякакъв вид *** протестиращи срещу някое левче? Тия същите мър.и защо не пидскочиха за Банско,за незаконната сеч? Платени проститут.и...Стадион Българска армия го има от години, и никой не е казва, че ще се сече извън рамките на стадиона.... Сигнализирай за неуместен коментар