Равносметка за две оставки – една депозирана и една поискана

КС ще даде отговор има ли право правосъдният министър да иска предсрочното освобождаване на Гешев

18.01.2022 | 18:08 Редактор: Здравко Черкезов

След близо месец Конституционният съд ще даде категоричен отговор има ли право министърът на правосъдието да иска предсрочното освобождаване на главния прокурор. Магистратите днес се събраха на заседание и отново обсъдиха темата, но категоричната им позиция ще е ясна на 8 февруари. 

До повторното питане се стигна след като през лятото Висшият съдебен съвет отхвърли като недопустимо искането на тогавашния служебен министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов. 

Според преподавателя по конституционни право д-р Орлин Колев съдебната система може да направи така, че да има отстраняване на обвинител номер едно. Действията на депутатите имат чисто политически характер. 

"Безспорно оставката, която видяхме, има политически характер – тя не може да породи желаните правни последици", смята д-р Колев.

Според  конституционния експерт доц. Наталия Киселова подадената оставка на Сотир Цацаров като председател на КПКОНПИ и призивът на депутатите за оттегляне на Иван Гешев са лични решения. 

"Въпросът с оставките е персонален въпрос. Ще видите процент от тях, които през тези години 2015 г. насам са били активни – респективно не са извършили това, което е заложено в стратегията", посочи доц. Киселов.

Във фокуса на вниманието е и темата за контрол при работата на главния прокурор.

"Механизъм, по който да се търси отговорност от главния прокурор – тази идея е на дневен ред", изтъкна д-р Колев.

И въпреки че Сотир Цацаров депозира своята оставка, прокуратурата все още не е получила неговия сигнал. Bulgaria ON AIR припомня, че той поиска от разследващите работата му да бъде проверена по повод думите на премиера Кирил Петков, че "има последствия от изнесената от Цацаров класифицирана информация". 

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR (архив)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Да се разкарват тия стари маскари, ама кокала лесно не се пуска... Сигнализирай за неуместен коментар