МЗ и ИАЛ: В България няма доказана смърт заради поставяне на Ковид ваксина

За последните 14 дни 93,12% от починалите от Ковид-19 не са били ваксинирани

18.01.2022 | 12:24 Редактор: Тодор Петров
МЗ и ИАЛ: В България няма доказана смърт заради поставяне на Ковид ваксина

Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция по лекарствата информират всички граждани, че в България няма случай на доказана причинно-следствена връзка между ваксина срещу Ковид-19 и смъртен изход. 

ИАЛ е институцията у нас, която следи за постваксинални нежелани лекарствени реакции, като на страницата на агенцията е публикуван и призив за съобщаването на такива след поставянето на ваксина.

Броят на направените съобщения от началото на ваксинационната кампания в България досега за подозирана връзка между смъртен случай и прилагане на ваксина срещу Ковид-19, е общо 9, като в нито един от случаите това не е било доказано. 

Само за последните 14 дни 93,12% от починалите от Ковид-19 граждани не са били ваксинирани, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

В ИАЛ са съобщени и общо 6 случая на летален край при заболяване от Ковид-19, като заразяването е настъпило в периода между двете дози на ваксината, а в един от случаите заболяването е открито в деня на поставяне на ваксината. 

Към 17.01.2022 г. общият брой на получените в ИАЛ съобщения за нежелани лекарствени реакции след прилагане на ваксини срещу Ковид-19 е 3861. Сред тях около 10% са реакциите, които отговарят на критериите за сериозност. Дали медицинската значимост на наблюдаваната реакция се определя като сериозна, се преценява след обстоен анализ.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 1
Истината боде очите
преди 2 години
Само дето имаше бой на лекар поставил ваксина на човек, който след това е умрял. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
брееей
преди 2 години
твърдения спонсорирани от фащ лабораториите прозвеждащи отрови и пръскащи ги със самолети Сигнализирай за неуместен коментар