Повишава се броят на заразени учители и ученици, децата са най-потърпевши

"Нека здравният министър да помисли върху това щадящите тестове да се правят вкъщи", каза д-р Юлиян Петров

17.01.2022 | 20:59 Редактор: Искра Ангелова

Ръст на заболели с Ковид-19 деца. Ще затварят ли отново училищата?

"Приближаваме се към нещо подобно, повишава се броят на заразени учители и ученици, но най-опасното в тази ситуация е, че много се повиши броят на отсъстващите учители. Някои от тях са болни, други са под карантина, трети са си сложили ваксина. И когато в едно училище те са над 5%, вече се появява проблем. А сега получихме информация, че има училища в страната, където има над 20% отсъстващи учители", каза председателят на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" д-р Юлиян Петров в студиото на "Денят ON AIR"

Той е категоричен, че в такова училище организацията на работа става изключително трудна.

"Не мога да кажа, че новият План на правителството за справяне с пандемията е по-добър от стария, защото ние от 2 години останахме с усещането, че предлагаме на Министерството на здравеопазването да се прилага диференциран подход, а в момента мерим състоянието в съответния град, район, какво е състоянието на здравната система и пак тя рефлектира върху образователните институции - нещо, което не мисля, че е най-правилното нещо. Децата си остават най-потърпевши и при една влошена ситуация отново ще бъдат в онлайн обучение, което не е най-доброто решение", допълни д-р Петров.

Той смята, че трябва да погледнем какво се случва в Европа и като крайна мярка вече да се затварят училищата.

Попитан дали е вариант тестване два пъти с щадящи тестове, д-р Юлиян Петров отговори: "Ако това ще ги спаси от затваряне - да, вариант е. Много коментирахме тези тестове, тяхната ефективност. Но нека и здравният министър да помисли върху това тези тестове да се правят вкъщи. Много страни го правят. Продължаваме да тиражираме, че нямаме доверие на родителите."

"Ваканцията може да я наречем традиционна, защото всяка година по това време синдикатът е давал предложение, когато станат повече болни, да е една седмица - от 31 януари до 4 февруари. И общо 9 дни да бъдат изолирани ученици и учители. Учениците много се промениха с онлайн обучението, години наред ще наваксват и ще могат да станат такива, каквито бяха преди пандемията", посочи още гостът.

Юлиян Петров припомни, че няма регламент за задължителна включена камера по време на онлайн обучението.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
роналдо
преди 2 години
идеята е да зарязяват и тях с псевдоваксината Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 1
Българка
преди 2 години
Защо още продължавате с тези глупости и как не ви е срам???? Защо англо-американското училище работи и децата там ходят на училище?Ето ви отговора: защото се плаща по 25 хиляди на година само такса за едно дете!!!!! Защото се прави разлика между богати и бедни деца! Трябва да ви е срам да пишете такива глупости. Защо не попитате тома Биков от герб, който има 2деца, които учат там, откъде взима по 59 хиляди евро на година такса обучение??? Вместо да ни занимавате с глупости....!!! Сигнализирай за неуместен коментар