Чудо: След 40 години тишина да чуеш гласовете на децата си

Сийка тепърва ще се учи да чува, да говори и да разбира как звучат думите

17.01.2022 | 20:46 Редактор: Теодора Патронова

Лекари от Бургас върнаха слуха на жена от Царево след 40 години, прекарани в тишина. Сега Сийка Ангелова се учи да говори и вече чува гласовете на трите си деца. 

Сийка губи слуха си на 2 години, след прекарана вирусна инфекция. През 80-те години на миналия век възможностите на медицината стигат дотам, че лекарите казват на семейството да се примири.

И така 40 години от живота от живота на Сийка минават в тишина. Учи до 7 клас в училище за глухи деца в Пловдив, научава се да чете и да пише. Разбира какво ѝ говорят хората по устните. Но майка ѝ не губи надежда, че един ден тя ще чува.

"Аз гледах по телевизора за д-р Петков. Свързах се ходихме на преглед и казаха, че може да се направи с импланти", разказа майката на Сийка Милка Иванова.

"Тя чува децата си, чува всички звуци около нея, но все още разбираемостта с речта изостава, но се надявам с времето това да се подобри", коментира началник отделение УНГ в УМБАЛ- Бургас д-р Даниел Петков.

Първата кохлеарна имплантация в света е направена през 1986 г., а Сийка тепърва ще се учи да чува, да говори и да разбира как звучат думите. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Elena
преди 2 години
Има ли информация за прозиводитела/фирмата на импланта на Сийка? Благодаря много! Сигнализирай за неуместен коментар