Заведения и магазини пред фалит, ресторантьорите се готвят за национален протест

Правителството продължава да търси решение за компенсиране на високите цени

17.01.2022 | 19:03 Редактор: Ваня Кузманова

Заведения и магазини са изправени пред фалит заради високите сметки за ток. Ресторантьорите се готвят за национален протест.

Изоставени магазини и обекти под наем - гледката е все по-обичайна за централните софийски улици. Високите сметки за ток изправят дребния бизнес до ръба. 

Александра работи в търговския дом на улица "Витошка" от 14 години. Има офис за плащане на сметки и копирни услуги. 

"Убийствено е да се плащат в момента, когато няма работа ние да увеличим така разходите", каза Александра Иванова - собственик на дребен бизнес. 

Пред Александра остават три варианта: да се опита да предоговори наема, да освободи персонал или да затвори. Казва, че няма как да увеличи цените на предоставяните услуги, тъй като това ще доведе до пореден отлив на клиенти. 

"Много колеги затвориха. Тук до нас имаше заведение за бързо хранене, още с първата сметка бяха принудени да затворят и да освободят помещението. Много са и заведенията, които все още не са затворили, но са на прага на фалита", допълни Александра Иванова. 

"Това е абсолютно непосилно за колегите. Заведения, които са използвали електроенергия преди увеличението 6-7 хил.лв., в момента плащат 34-35 хил.лв. ток", заяви Емил Коларов - председател на Сдружението на заведенията в България.  

Емил ни показва фактура на заведение, което за декември трябва да плати за електрическа енергия над 22 400 лева. 

"Ако държавата не се намеси - това означава фалит за много голяма част от заведенията и хотелите. Приеха се едни смешни 100, 110лв. на мегават при увеличение 700-800 лв. Това е смешно просто", допълни Емил Коларов.  

Заради огромните сметки за ток, както и заради Ковид мерките и "зеления сертификат", собствениците на заведения готвят национален протест.  

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
нека фалират
преди 2 години
да видят как ние обедняхме като клошари Сигнализирай за неуместен коментар