Овцете у нас са намалели с 300 хил. за последните 3 години

Отчита се и намаляване броя на говедата

16.01.2022 | 11:00 Редактор: Здравко Черкезов
Овцете у нас са намалели с 300 хил. за последните 3 години

С 300 хиляди са намалели овцете, отглеждани в България през последните три години, сочат данните за регистрираните селскостопански животни у нас. Отчита се и намаляване броя на говедата.

Според статистиката най-голям е броят на отглежданите селскостопански птици.

Според статистиката, публикувана в портала за отворени данни, у нас в момента се отглеждат малко над 987 хиляди овце, докато преди три години са били един милион и триста хиляди.

Според председателя на овцевъдната асоциация Симеон Караколев обаче разликата се дължи не толкова на реално намаляване, колкото на отстраняване от електронната система на виртуалните животни.

Актуалният брой на говедата и биволите в страната е 534 хиляди, 156 хиляди са козите, далеч по-малко - едва малко над 15 хиляди са конете, отглеждани у нас, информира БНР.

Селскостопанската статистика отчита, че пчелните семейства надвишават броя на прасетата - 553 хиляди свине е имало във фермите в България, а 706 хиляди са пчелните семейства.

Първенци по броя в българското животновъдство са птиците. Общият им брой е над 29 милиона. Сред са и 144 щрауса.

В статистиката с отглежданите у нас животни намират място и калифорнийските червеи. Те са близо 58 хиляди, като изрично е посочено, че мерна единица за тях е квадратен метър.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК