Необходима ли е нова актуализация на пенсиите?

Омбудсманът Диана Ковачева предлага шест стъпки за по-справедливи пенсии

15.01.2022 | 14:02 Редактор: Жаклина Иванова

Спешно трябва да бъде направена нова актуализация на пенсиите. Това заяви омбудсманът Диана Ковачева. Заради хаоса с парите на пенсионеритеенсиите и преизчислението от тази година тя изпрати и отворено писмо до депутатите. Ковачева предлага и шест стъпки за по-справедливи пенсии.

Заради преизчислението на пенсиите от началото на годината стотици жалби са пристигнали при омбудсмана Диана Ковачева. 1,73 млн. възрастни хора получиха по-малко пари за януари в сравнение с декември. Затова с отворено писмо до парламента общественият защитник поиска нова актуализацията на пенсиите.

"Нова актуализация. Когато актуализираме пенсиите това да е към момента на миналогодишния осигурителен доход, а не към момента някога, когато си се пенсионирал преди 10,15 или 20 години", заяви Ковачева.

Според Ковачева законодателни промени, свързани с пенсиите, трябва да бъдат разгледани възможно най-скоро от парламента.

От 1 януари ощетени пенсионери след преизчислението няма, категоричен е бившият социален министър Иван Нейков.

"На хората не беше обяснявано. Н хората се каза много ви обичаме и затова ви увеличаваме пенсиите. И после се сърдим защо хората не го разбрали. В един момент хората, като виждат фиша, почнаха да казват ""Вие ни ощетихте". Истината е, че никой на никого никаква пенсия не е взел", посочи Нейков.

Основната причина за създалия се хаос всички си обясняват с едно – пенсията и социалната Ковид добавка се изплащат заедно.

"Тази добавка трябва да бъде давана като социална добавка. И на друга дата и да я е ясно, че е социална добавка", изтъкна Ковачева.

Омбудсманът допълва, че помощта за пенсионерите заради Ковид в размер на 60 лева трябва да бъде ясно обявена като антикризисна. Причината - в момента на голяма част от възрастните хора заради натрупани задължения допълните средства автоматично им се удържат. Така пенсионерите не могат да се възползват от помощта на държавата.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


5
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
"Нова актуализация. Когато актуализираме пенсиите това да е към момента на миналогодишния осигурителен доход, а не към момента някога!!!!!!!!!!!!!!! Сигнализирай за неуместен коментар
4
0 rate up comment rate down comment 1
аз
преди 2 години
тези с добър коефициент не са работили Сигнализирай за неуместен коментар
3
3 rate up comment rate down comment 0
системно
преди 2 години
Пенсиите трябваше да се преизчислят с осигурителен доход за 2020и от тук на там да се индексират заедно с него!ПО ТОЯ НАЧИН И В ПРОЦЕНТНО СЪОТНОШЕНИЕ СЪС ЗАПЛАТИТЕ ПЕНСИИТЕ НЯМА ДА ИЗОСТАВАТ!дА АМА НЕ НЯМА ДА ОСТАНЕ ДОСТАТЪЧНО ЗА КРАДЕНЕ ,ТАМ Е ПРОБЛЕМА! Сигнализирай за неуместен коментар
2
4 rate up comment rate down comment 1
Тагбен
преди 2 години
И децата да попиташ ще ти кажат че който е с по добър коефициент е работил по здраво и взима по голяма пенсия ! Само тук в България Болшевишките издънки орязват най коректните и дават на тия дето са крали като са взимали пари под масата! Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
коптор
преди 2 години
Нищо няма да направят тия !Те за да направят преизчислението по този начин или нямат капацитет или са обладани от сивата мафия! И в двата случая не е добре ! Сигнализирай за неуместен коментар