Овчаров: България има най-ниската цена на електроенергията в Европа

Финансов ресурс има, но кризата няма да свърши утре и той не е неограничен, заяви бившият енергиен министър

14.01.2022 | 20:59 Редактор: Елеонора Танева

Цената на тока и мораториумът продължават да бъдат в дневния ред на политици, бизнес и граждани. Енергийни експерти предупреждават, че мораториумът върху цените на тока, газта и водата е "бомба със закъснител".

"По някакъв начин ще трябва да бъдат компенсирани тези месеци, в които се забавя актуализирането на цената на тока. Важното е, че с този мораториум извадихме енергетиката от нормалните икономически взаимоотношения и я вкарахме в отношения, които нямат нищо общо с пазарната и разумната икономика. С мораториума в две от проблемните сфери се намериха компенсаторни мерки. Нещата ще се закърпят, но проблемите ще останат без решение", заяви бившият енергиен министър Румен Овчаров в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че в момента България има най-ниската цена на електроенергията в Европа. И добави, че пари за компенсации има, но те не трябва да се дават на всички.

"Мерките трябва да бъдат целенасочени, да се помага там, където има нужда. А сега се помага на всички. Нормално е бизнесът да иска компенсации, но ресурсът е ограничен. В енергетиката има пари. АЕЦ "Белене" е с над милиард лева печалба, БЕХ с над 700 млн. лв. Печалбите на ТЕЦ "Марица Изток 2" ще покрият загубите им, приходите във Фонда за енергийна сигурност наближават 2 млрд. лв. Но никой да не си мисли, че тези пари решават дълговия капан, в който е изпаднал целият отрасъл. Дотук се стигна благодарение на тежката артилерия на Бойко Борисов през последните години", коментира Овчаров пред Bulgaria ON AIR

Данните показват, че въпреки печалбите НЕК има над 4 млрд. задължения, БЕХ - 2,3 млрд. лв., ТЕЦ "Марица Изток 2" - 1,4 млрд. лв. Според бившия енергиен министър има бизнеси, които са на печалба и не е редно те да получават същите компенсации като тези, които са на загуба.

"Износът от България за първите 10 месеца на 2021 г. расте с над 20%. Данните показват, че голяма част от българската индустрия се справя. Тя се конкурира със страни, където и електроенергията и газът са по-скъпи. Разбирам, че е трудно се каже "на тези няма да дадем, на онези ще дадем". Ресурсът го има, но кризата няма да свърши утре и той не е неограничен", добави енергийният експерт. 

Овчаров подчерта, че мораториумът е в нарушение на коалиционното споразумение.

"Никъде в споразумението няма мораториум, там има 20 мерки - компенсации, подкрепа. Излиза, че експертите си пишат едни неща, а политиците изведнъж въвеждат мораториум. По същия начин стои въпросът с ТЕЦ "Марица Изток 2". Онзи ден научихме, че там ще горим боклуците на София. Няма никаква логика и няма нищо общо със записаното в коалиционното споразумение", подчерта Румен Овчаров.

Той уточни, че и вариантът боклуците да се изгарят в ТЕЦ "София" също не е удачен. Това би намалило цената, но от екологична гледна точка не е подходяща алтернатива.

Овчаров коментира и акцията на ДАНС в "Булгаргаз". Той е категоричен, че тръбите към Румъния са празни. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
2 rate up comment rate down comment 0
argon
преди 1 седмица
България има най ниската цена на един човеко часа труд бе *** Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
Кармен Младенова
преди 1 седмица
Имали сме най ниската цена на електроенерията. Може и така да е, но имаме и най мизерните пенсии и заплати....някъде като Хаити Сигнализирай за неуместен коментар