Радев: Демокрацията е дълбоко вкоренена в обществото ни, събитията го показаха

"Хората са готови да отстояват гражданските си права", посочи президентът

09.12.2021 | 16:10 Редактор: Жаклина Иванова
Радев: Демокрацията е дълбоко вкоренена в обществото ни, събитията го показаха

Събитията в България през последната година доказаха, че демокрацията е дълбоко вкоренена в българското общество. То е жизнено и достатъчно силно да се противопостави на корупцията и авторитаризма, а хората са готови да отстояват гражданските си права. Институциите ни доказаха, че са способни да провеждат честни и свободни избори. Това заяви държавният глава Румен Радев, който взе участие в Срещата на върха за демокрацията по покана на президента на Съединените американски щати Джо Байдън.

В различните панели на международния форум, който се провежда онлайн на 9 и 10 декември, участват държавни и правителствени ръководители от цял свят, представители на неправителствени организации и журналисти с принос към укрепването на демократичните ценности и институции.

Срещата на върха за демокрацията се фокусира върху предизвикателствата пред демократичните общества, както и върху общите усилия за гарантиране на политическите свободи, прозрачното и отчетното управление, овластяването на гражданското общество, свободата на изразяване и независимостта на медиите.

Пред участниците в конференцията българският президент открои предизвикателствата, които страната ни срещна след началото на прехода към изграждане на демократично общество преди 32 години, съобщиха от пресцентъра на държавния глава.

"Преходът от централно планирана към пазарна икономика може да доведе до дълбоки социални сътресения. У нас той не успя да изкорени бедността и породи емиграция и мащабна корупция", подчерта Румен Радев.

"Енергията на гражданското общество от протестите през лятото на 2020 г. доведе до отхвърляне на компрометирания модел на управление и до появата на нови политически партии, които спечелиха доверието на гражданите", посочи президентът.

Радев приветства активния обществен дебат, в който борбата с корупцията е определена като основен приоритет, както и за укрепване на независимостта на съдебната власт, за по-голяма отчетност на прокуратурата и качествен законодателен процес.

Държавният глава заяви, че отделните страни трудно могат да постигнат успех в борбата си за демокрация, ако разчитат единствено на собствените си възможности и открои основополагащите ценности и моралната насока за развитие на обществата, съдържащи се в Европейската конвенция за защита на правата на човека, както и достъпът на България до финансовата и техническа помощ, предоставена от нейните европейски и международни партньори.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК