Кацаров: Над 90% от починалите от Ковид-19 у нас са възрастни неваксинирани 

Здравният министър си постави бустерна доза

09.12.2021 | 15:32 Редактор: Тодор Петров
Кацаров: Над 90% от починалите от Ковид-19 у нас са възрастни неваксинирани 

"Над 90% от починалите от Ковид-19 в нашата страна са възрастни неваксинирани граждани", заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, след като му беше поставена бустерна доза ваксина срещу Ковид-19.

"Нормално е, когато се пуска един нов продукт, като ваксините за Ковид-19, всеки лекар да иска безспорни доказателства за неговата безопасност и ефективност. Една година по-късно нямаме никакво основание да се съмняваме. В света вече са поставени над 7 млрд. дози от ваксините срещу Ковид-19, а случаите на тежки странични реакции са по-малко от 1 на 1 млн. Ваксините са високоефктивни – в над 90% от случаите те гарантират леко протичане на болестта. Те наистина спасяват живот", обясни здравният министър.

По повод на предстоящите коледни празници министърът апелира: Спазвайте изискванията на "зеления сертификат", ваксинирайте се, ако още не сте го направили, сложете си бустерна доза, носете маски там, където средата е по-рискова, спазвайте въведените ограничения. Пазете живота си и този на своите близки!

Д-р Кацаров коментира, че правителството всеки месец дава десетки милиони за лекарства и осигуряване на болнична помощ в условията на пандемия, но ваксинирането срещу коронавирусната инфекция са най-сигурният начин да се предпазим от тежко протичане на заболяването и смърт. 

"Не е нужно да рискуваме здравето си и да даваме толкова пари, след като имаме надеждната защита на ваксините, при това на много по-ниска цена", убеден е той. 

Здравният министър посочи, че самият той вече има тройна защита, защото е преболедувал, ваксиниран, а от днес има и поставена бустерна доза.

Към 9 декември в България са поставени близо 3,5 млн. дози, а над 1,8 млн. души са със завършен ваксинационен курс, отчете д-р Кацаров. Той коментира още, че въвеждането на "зеления сертификат" е допринесло за увеличаване интереса към ваксинацията в страната, като броят поставени на седмична база ваксини се е увеличил четирикратно спрямо лятото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Случаен
преди 2 години