Напрежение в "Александровска", медици готвят гладна стачка, ръководството видя личностен конфликт

Управата на лечебното заведение счита, че използването на понятия като "репресии" са несъвместими с етиката

08.12.2021 | 22:16 Редактор: Теодора Патронова
Напрежение в

Няма нито административен, нито трудово-правен спор между ръководството на УМБАЛ "Александровска" и членове на Национален синдикат "Защита" към лечебното заведение. Това съобщиха от управата на болницата във връзка с информация за зараждаща се гладна стачка на членове на синдиката. Тя е провокирана от недоволство от начина на управление на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение.

"Става дума за личностен конфликт между част от лекарите в клиниката и нейния ръководител. Причината за конфликта са различия в разбиранията им за организацията на работата, йерархията в структурата, респективно, професионалните отговорности на работещите в нея, уточняват от ръководството на болницата.

На 07 декември в деловодството е входирано писмо от председателя на Национален синдикат "Защита" до изпълнителния директор. В него се твърди, че началникът на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение извършва "репресии" върху част от работещите, "издевателства" над тях, упражнява "терор". Не били посочени факти, обосновани с конкретика. В писмото имало заплахи, че ако до края на деня не бъде отстранен проф. Темелков, синдикат "Защита" ще сезира висшите държавни и контролни институции. Също така ще подкрепи медиците, готови да обявят гладна стачка и ще поиска отстраняването на цялото ръководство на болницата.

В писменото си становище до директора на болницата началникът на КАИЛ проф. д-р Атанас Темелков - дмн отхвърля твърдения на синдикат "Защита" с обяснението, че конфликтните отношения с няколко лекари от екипа му датират отдавна и периодично се обострят. Според проф. Темелков тези няколко души системно го провокират, като саботират сутрешните рапорти, не спазват въведения вътрешен трудов ред и указанията на ръководителя клиниката. 

"Ръководството на УМБАЛ "Александровска“ счита, че използването в официален документ на понятия като "репресии", "издевателства", "гавра", "терор" и други подобни са неприемливи, несъвместими с лекарската етика и несъотносими към ситуацията. Проф. Темелков е един от най-уважаваните ръководители на клиники и до момента при оценката на неговата дейност не са установени пропуски и недостатъци", пише в позицията на ръководството.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК