Отпуснаха 6 млн. лв. за туроператорите и 4 млн. лв. за екскурзоводите

Средствата са осигурени с актуализацията на тазгодишният бюджет

08.12.2021 | 14:01 Редактор: Тодор Петров

Правителството отпуска безвъзмездно 6 млн. лева за туроператорите с цел подпомагане на бранша в кризата с коронавируса. 

Целта е туроператорите да имат възможност да възстановяват суми на своите клиенти за неосъществени пътувания заради пандемията. Четири милиона лева се осигуряват еднократно и за подпомагане на екскурзоводите.

Средствата са осигурени с актуализацията на тазгодишният бюджет. Плащанията ще са възможни, след като се получи нотификация от Брюксел за държавната помощ.

"Предвижда се средствата да бъдат разпределени на пропорционален принцип спрямо броя на подадените заявления за подпомагане и реализирания оборот през 2019 г. без ДДС", заяви министърът на туризма Стела Балтова.

"Ако не успеем средствата да ги изплатим през тази година, те ще бъдат прехвърлени в една набирателна сметка, за да могат да бъдат използвани следващата година", каза още тя.

Министерството на туризма чака ЕК да одобри и друга схема за държавна помощ от 30 милиона лева. Те ще се  разпределят между 2800 компании под формата на средства за оборотен капитал.

Междувременно стана ясно, че зимните ни курорти имат пълна готовност за започващия сезон. Има разписан и здравен протокол.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК