Студентите са жадни за страхотен 8 декември, мерките в хотелите са затегнати

Заради пандемията туристическият бранш отчита сериозен спад в сравнение с предходните години

07.12.2021 | 19:25 Редактор: Здравко Черкезов

В навечерието на 8 декември зимните ни курорти вече посрещат студенти. Заради пандемията обаче, туристическият бранш отчита сериозен спад в сравнение с предходните години. По данни на туроператори, в Банско студентите ще са малко над 1500.

"За жалост, миналата година нямаше нищо, но от 2019 имаме спад, може би около 70%. Но около 1500 човека са жадни за празнуване и да си изкарат страхотно", посочи туроператорът Недялко Колев.

За празника мерките са затегнати. В хотелите ще бъдат настанявани само студенти със "зелен сертификат" или с отрицателен Ковид тест. Мобилни лаборатории тестваха и на място. 

"При спазване на всички епидемични мерки – разстояния, сертификати, дори хората се научиха, че трябва да ги спазват тези правила", изтъкна секретарят на Сдружението на туристическия бизнес в Банско - Зорка Тумбакиева.

Тази година голяма част от студентите ще празнуват алтернативно – като Юлия Гайджари. Тя и колегите ѝ от специалността "Съвременна хореография" ще изкарат празника в подготовка за концерта си на 16 декември в София. 

"За нас животът в залата е по-важен, отколкото животът в дискотеката и аз многократно напомням: нека да мине концертът, пък тогава където искат да ходят на дискотека", смята преподавателят в ЮЗУ "Неофит Рилски" проф. Aнелия Янева.

Въпреки кризата, част от къщите за гости в района на Разлог отказват да приемат студенти. 

"Съжалявам, млади хора са, трябва да се вярва в тях, но те не показаха уважение към нас", каза собственикът на къща за гости Елисавета Бояджиева.

И все пак студенти ще напълнят част от хотелите и къщите за гости в района на Банско и Разлог и през уикенда, за когато голяма част от тях са отложили празника.

Вижте повече в репортажа на Десислава Атанасова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК