Минеков предупреди ГЕРБ след изгонването на "Труд": Вие сте следващите

Ще се сблъска челно със стена, отговориха му от партията на Борисов

07.12.2021 | 17:51 Редактор: Здравко Черкезов

След като вчера държавата запечата редакцията на вестник "Труд" заради неплатени сметки, днес от партия ГЕРБ организираха флашмоб пред Министерството на културата (МК) в подкрепа на журналистите от медията. Министър Минеков предупреди, че следващите, които ще трябва да освободят наемано от тях помещение, са от партия ГЕРБ. По изчисления на МК, НДК е загубил по 0,5 млн. лв. на година заради централата на ГЕРБ.

Тази сутрин запечатаната редакция на вестник "Труд", която се помещава в сграда на Министерството на културата, беше разпечатана, за да може журналистите и служителите да се изнесат. 

"Ако заглавията на "Труд" бяха други, ако "Труд" беше врътнал палачинката, далеч нямаше да става дума за парното, режийни... Не, нещата щяха да бъдат цветя и рози", смята журналистът Биляна Веселинова.

От Министерството на културата изпратиха разбивка на всички дългове на медията, а просрочената сума набъбна до близо 236 хил. лв. Пред БНР министър Велислав Минеков заяви, че това не е целенасочена акция срещу вестника, а процес от събирането на различни дългове към министерството. 

"Възнамерявам цялата собственост, която е била губена отдавана или продавана, да бъде върната на министерството. Няма значение кому и как, няма и никакво значение кой на кого е син, ако ще и папа римски да е", категоричен бе министър Минеков.

"Критикуван съм на много места, не само във вестник "Труд". Аз съм сигурен, че ще си намерят офисна площ, в района има огромно количество от предложения. И те ще заработят като истинска частна медия, но не свързана с държавата посредством един нарушен договор", отсече проф. Минеков.

В знак на подкрепа към изданието от партия ГЕРБ организираха флашмоб, като разпръснаха последния брой на вестника по стълбите пред Министерството на културата и упрекнаха служебния министър на културата в неправомерни действия. 

"Ако не се реагира, независимо какво отношение имаме към конкретния вестник, просто обричаме собствената си крехка свобода, която и без това виси на косъм", заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Любен Дилов-син.

"Ако се опита да ни извади от централата, той ще се сблъска челно със стена", предупреди зам.-председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Тома Биков.

От партията обвиниха Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) за изразената от тях позиция, че преференциалните условия към проправителствени медии нарушават свободата на словото. 

"Ако на практика проправителствената политика на едно издание е купувано с по-нисък наем или с възможността да не си плащат консумативите – това поставя медиите в неравни условия и това е проблем пред свободата на медиите. Редакционна независимост се гарантира, ако държавата не се намесва. Държавата не се намесва не само като не влиза в офисите на медия с полиция, но и когато не плаща и не дава преференции на една медия за сметка на друга, защото по този начин държавата може да си купува медии", обясни председателят на АЕЖ-България Ирина Недева.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Youri Slavkov
преди 2 години
Г-н Минеков, с Вас сме! Такива любендиловци, томабиковци и пр. винаги е имало и ще има. Стената, за която някои говорят, не съществува. Това е фикция, израз на страх, защитна функция пред справедливото възмездие за всичко, което ни причиниха. Мамеха ни, крадяха безогледно, унижаваха ни, а сега искат, ако може, това да продължи. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
ПроСоТо
преди 2 години
Ето от това имаме нужда:..-"Вбесен съм и не мога повече да търпя!"../"Телевизионна мрежа"../ Сигнализирай за неуместен коментар