Коалиционните партньори нямат разминавания, "Продължаваме промяната" чака мандата

Парламентарното мнозинство на четирите партии в коалиция ще бъде от 134 депутати

07.12.2021 | 17:35 Редактор: Искра Ангелова

Следващата стъпка към съставянето на правителство е връчването от президента Румен Радев на първия проучвателен мандат на първата политическа сила "Продължаваме промяната". Кога ще бъде подписано коалиционното споразумение и кой с какви заявки влиза в изпълнителната власт?

На края на преговорния маратон, от "Продължаваме промяната" са готови да пресекат финалната права за съставяне на правителство. 

"Реалистично казахме, че тази седмица очакваме да получим мандат и следващата седмица да го върнем изпълнен. Не са големи разминаванията", каза председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров.

Параметрите по споразумението вече са одобрени от БСП. 

"Между нас и мандатоносителя няма разминаване. Чакаме одобрението от другите евентуални коалиционни партньори и ще свикаме НС", подчерта лидерът на БСП Корнелия Нинова.

От "Има такъв народ" също са готови да бъдат партньор на управляващите в следващите 4 години.

"Червената линия" е на коректност, почтеност, единни стандарти и когато се каже, че се избира отбор "А" клас, то да бъдат положени всички CV-та от клас "А", коментира от Любомир Каримански от "Има такъв народ".

Изборът на отбор обаче е станал повод за несъгласие от "Демократична България". По техните думи – техническо. А финални щрихи в коалиционното споразумение са нанасяни до последно.

"Има риск при съставяне на правителство да се получи ситуация на партийна феодализация на отделните министерства. Ще направим необходимото за корекции в коалиционното споразумение това да не се случи. Когато министърът по собствена воля и само той може да си определя екипа и той е от една политическа сила, нали си давате сметка какво може да се случи", заяви съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов.

Конкретно притеснение от "Демократична България" имат в сектор "Сигурност", където бяха сменени всички шефове на служби от вътрешния министър, спряган да остане и в редовното правителство - Бойко Рашков.

Ако коалиционното споразумение бъде подписано, парламентарното мнозинство на четирите партии в коалиция ще бъде от 134 депутати.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК