АПИ затваря отделни участъци заради снега

Над 140 машини обработват републиканските пътища

07.12.2021 | 17:00 Редактор: Здравко Черкезов
АПИ затваря отделни участъци заради снега

Шофьорите, на които им предстои пътуване да тръгват на път с автомобили подготвени за зимни условия, да карат с повишено внимание и съобразена скорост, като спазват необходимата дистанция и не предприемат резки маневри, съветват от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Над 140 машини обработват настилките в районите със снеговалеж, за да се осигури безопасно пътуване по републиканските пътища. Обработката на настилките продължава, тъй като с понижението на температури особено по усойните места и съоръженията, има предпоставки за хлъзгавост и заледяване.

Екипите на пътноподдържащите фирми следят метеорологичните прогнози и предприемат необходимите действия за обработка на трасетата, за да се осигури проходимостта на пътищата. Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България. 

За повишаване безопасността на движение при необходимост е възможно да се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър, снегонавяванията и слаба видимост, е възможно трафикът да се ограничава временно до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК