Радев: България не е изоставаща страна и може да бъде водеща в редица области

Президентът призова държавните и общински власти да имат решимост за проактивно поведение

07.12.2021 | 16:38 Редактор: Искра Ангелова
Радев: България не е изоставаща страна и може да бъде водеща в редица области

Време е България да покаже пълния си иновационен потенциал като обедини усилията на държавата, бизнеса, науката и образованието. Рекордният бюджет на ЕС за иновации за следващия програмен период може да бъде основата, на която България да покаже пълния си потенциал от възможности. Време е да покажем, че можем повече. Това заяви президентът Румен Радев по време на участието си в 17-ото издание на Националния иновационен форум, който тази година се проведе онлайн, информират от прессекретариата на държавния глава.

Събитието отличи победителите в Националния конкурс "Най-иновативно предприятие" 2021 г. в девет категории – "Пазарно лидерство", "Иновации за по-добро качество на живот", "Иновативно новостартирало предприятие", "Дигитална трансформация", "Зелена иновация", "Иновация в креативните индустрии", "Социални иновации" и "Иновационен мениджмънт".

Укрепването на българската иновационна екосистема е в ръцете на хората, които виждат бъдещето в ума си и го създават със сърце и много талант, заяви президентът. По думите му иновациите са сред ключовите инструменти за постигане както на устойчив икономически растеж, така и на балансирано развитие на регионите, но българската държава все още е длъжник на хората, които със своя ентусиазъм и упоритост работят всеотдайно за развитие на иновациите у нас. 

Държавният глава отбеляза, че разходите за научноизследователска и развойна дейност в България все още са далеч от средното за Европейския съюз ниво, а натрупаните проблеми с прозрачността на управленските решения, медийната свобода и върховенството на правото се отразяват пряко и върху условията за разгръщане на иновативна дейност.

Процесите на промяна у нас вече са започнали и сега е моментът за определяне на точните цели и планиране на действията за разгръщане на иновационния потенциал на страната ни, заяви още Румен Радев. "Време е България  да зададе тон за нов "прочит" на условията, мерките, програмите и качеството на въвеждане на иновативни и креативни модели на работа занапред", подчерта президентът. Той посочи и че през 2021 г. България се изкачва с 2 места напред в класацията на Глобалния иновационен индекс и е 35-а от общо 132 държави, като това е най-доброто представяне на страната ни от 2013 г. насам.

"В последните две години, независимо от трудните условия, у нас расте броя на иновациите на работното място, продължава и ръстът на научните публикации с участието на учени от България", заяви президентът. Необходимо е и да бъдат подобрени показателите за пазарната среда и достъпа на предприятията до външен финансов ресурс. 

Румен Радев призова държавните и общински власти да имат решимост за проактивно поведение и поемане на ясни ангажименти в областта на политиките за образование, наука и иновации. Според държавния глава това ще допринесе за създаване на подходяща среда, в която дори най-малките икономически субекти у нас да могат да се включат в процеса на създаване и внедряване на нови иновативни изделия и услуги.

"България в никакъв случай не е изоставаща страна и може да бъде водеща в редица важни области благодарение на своите иновативни, креативни и всеотдайни хора", подчерта още президентът пред отличените в Националния конкурс "Най-иновативно предприятие" 2021 г. В изказването си държавният глава подчерта също така, че въпреки трудните условия, институциите следва да направят всичко възможно, за да подкрепят иновативните идеи и усилия, за да бъдат те двигателят на прогреса и модернизацията на България.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК