Министерството на културата: Дружеството "Южен кръст" дължи над 235 хил. лв.

Друго нарушение на договора е преотдаване на помещенията, въпреки че има изрична забрана за това

07.12.2021 | 11:21 Редактор: Тодор Петров
Министерството на културата: Дружеството

Над 235 000 лева неустойки и невъзстановени консумативи дължи дружеството "Южен кръст" за ползването на помещения, собственост на културното министерство, в които се намира и редакцията на вестник "Труд" - това се посочва в позиция на Министерството на културата.

Задълженията се трупат от 2012 година насам, става ясно от позицията на МК.

Още през лятото на тази година до дружеството, което ползва помещенията, е изпратено едномесечно предизвестие от културното министерство за прекратяване на два договора за наем поради неплащане на двумесечни наемни вноски и/или консумативи.

На 12.07.2021 г. Министерството на културата е изпратило до "Южен кръст" ЕООД едномесечно предизвестие за прекратяване на два договора за наем, поради неплащане на двумесечни наемни вноски и консумативи. Предизвестието е получено с обратна разписка на 14.07.2021 г.

Друго нарушение на договора е преотдаване на помещенията, при положение, че има изрична забрана за това. Помещенията са необходими за настаняване на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), тъй като сградата е построена изрично за тях, обясняват от Министерството на културата.

Заповедта на областния управител е обжалвана пред Административен съд – София-град, като в нея е инкорпорирано искане за спиране на предварителното изпълнение на оспорената заповед, по което съдът дължи незабавно произнасяне. Съдът намира, че нито едно от твърденията, с които се иска спиране на предварителното производство, не е подкрепено с доказателства и с две определения отхвърля искането на "Южен кръст" за спиране на предварителното изпълнение.

"Министърът на културата и екипът му смятат, че независимите частни и свободни медии би трябвало да зависят от своите читатели, зрители, слушатели, а не системно да ощетяват държавата", завършва позицията на МК. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години