Недекларирана риба стига до магазините у нас

2500 водно-стопански обекти развъждат риба, а само 750 са регистрирани

06.12.2021 | 22:16 Редактор: Елеонора Танева
Недекларирана риба стига до магазините у нас

Поскъпването на тока и на газа оказва влияние на цената на рибата у нас. Те са свързани със  съхранението, подготовката и преработката на риба и рибни продукти. Но у нас много малка част от предлаганата риба е собствен улов.

"Ние ловим много малко и произвеждаме много малко видове риби спрямо това, което пазарът изисква. Не повече от 8-10 вида са рибите от морето, които имат стопанско значение и още толкова от сладководните риби. На пазара има около 200 вида артикули риби и морски дарове, които не са характерни за нашите географски ширини. Те поскъпват, защото са вносни и са свързани с транспорта и съхранението", подчерта д-р Йордан Господинов, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на рибни продукти BG Fish в интервю за bloombergtv.bg.

Той подчерта, че контролните органи у нас не са в състояние да изкарат на светло сивата икономика. 

"Всяко повишаване на данъците води до укриване на обороти. 2500 водно-стопански обекти развъждат риба, а само 750 са регистрирани. Ще се наложи и корабите, и лодките, които зареждат масово хотели, ресторанти, магазини без всякакви документи и проследимост, да излязат на светло", категоричен беше Георгиев.

Той е убеден, че 5000 тона риба, която се произвежда в България, не се декларира.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК