Блъсков: Минеков лъже и изпълнява поръчка на Радев "Труд" да бъде смачкан

Чакат да не се изнесем и да ни арестуват, заяви главният редактор на вестника

06.12.2021 | 20:18 Редактор: Тодор Петров

Журналистите от "Труд" обявиха гражданско неподчинение в отговор на запечатаната редакция на вестника заради неизплатени задължения към Министерството на културата. Те отказаха да напуснат работните си места и продължиха да подготвят новия брой на вестника.

"Ключалките са сменени. Чакат да не се изнесем и да ни арестуват. Да ни арестуват, няма лошо! Това е изцяло дирижирано от служебното правителство и от неговия съставител. Радев има нахалството да каже, че не се бърка в изпълнителната власт. Няма кой друг да го поръча това на Минеков. Каква демокрация, какви 5 лева? Няма да се помръднем, нека ни арестуват, да ни съдят и да ни глобяват. Готови сме да седнем на масата и да се разберем", заяви главният редактор на "Труд" Петьо Блъсков пред Bulgaria ON AIR.

Според него в случая става дума за политическа репресия срещу вестника, защото формалният повод е неизпълнени финансови задължения, което не било вярно. 

"Нашият договор за наем е прекратен и в същото време получаваме фактури по същия договор. И до ден днешен си плащаме наема. Три дни сме закъснели и на четвъртия ден всичко беше платено. Минеков лъже от парламентарната трибуна, че сме имали дължими наеми. Имаме фактури и платежни нареждания, в Министерството на културата ги има. Ако не беше вярно, че Минеков лъже, досега 100 дела да ни е завел, че го обвиняваме в лъжа. Няма нито едно. Изпълнява поръчка на властта. Той е абсолютен лъжец, за всичко излъга! Господ си знае работата", каза още Блъсков.

Той е убеден, че всичко случващо се в последните 4-5 месеца е реакция на журналистическо поведение на екипа на "Труд" спрямо служебното правителство.

Блъсков подчерта в студиото на "Денят ON AIR", че не са търсили конфронтация с никого. Търсил е проф. Минеков и е искал да се разберат по казуса, но не е получил отговор. 

"Помолих президента. Да, г-н Блъсков, ще вземем отношение. Нищо. Нарочно вървят по този път на тормоз и репресия. Никой не поиска да седнем и да се разберем", поясни гостът на Ганиела Ангелова.

Запитан за дължимите пари за консумативи, главният редактор на "Труд" отговори:

В продължение на 5 години искаме министерството да ни изпрати валиден финансов документ, по който да ги платим. Получаваме едни писма и накрая едни приказки. Използват този формален повод, за да мачкат вестника, защото е опозиционен. В целия бял свят има вестници, които в един период са опозиционни, а в друг период от време са с властта.

Блъсков е помолил заповедта за изнасяне на редакцията от сградата да бъде удължена до първия работен ден за 2022 г., но е получил следния отговор от областния управител на София: Ако го направя, утре Минеков ще ме уволни.

"Правим вестник и търсим подкрепа. Ако ни изнесат, пак ще го направим вестника", настоя журналистът.

Той е на мнение, че президентът Радев има пряко влияние върху бъдещото правителство. Идва началото на президентската република, говоря за задкулисно управление. Първият на конци е Рашков, смята Блъсков.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


7
0 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 2 години
До сега сте лежали на гърба на хората затова вън и наказания Сигнализирай за неуместен коментар
6
1 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 2 години
Кебапчетата свършиха. А тоя още като го видя и ми идва да му ударя шамар. Егати гнусното човече! Сигнализирай за неуместен коментар
5
3 rate up comment rate down comment 3
анонимен
преди 2 години
Не споменавай името на президента,ти си от друга порода.Крадливата порода,която служейки на батетата,смуче от пенсиите и заплатите на българите.Свърши далаверата,бат Петьо.Ще връщате откраднатото с лихвите. Сигнализирай за неуместен коментар
4
0 rate up comment rate down comment 2
Нина
преди 2 години
3
4 rate up comment rate down comment 3
анонимен
преди 2 години
Ако искат да ви арестуват няма кво да чакат а ще го направят,ае плащай си масрафа,сега вече се знае защо си *** а.н.а.л.а тиквен. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 2
paragraf1
преди 2 години
Кой крив, кой прав...то вече се уляха! Сигнализирай за неуместен коментар
1
12 rate up comment rate down comment 2
Николай
преди 2 години
Айде безплатния обяд свърши Сигнализирай за неуместен коментар