Иван Гешев за Кирил Петков: Да не се счита за богоизбран от Древния Рим

Надявам се институциите да не се занимават с лични вендети, заяви главният прокурор

06.12.2021 | 18:45 Редактор: Елеонора Танева

Главният прокурор Иван Гешев с атака към Кирил Петков. В интервю за вестник "24 часа" обвинител номер 1 отправи директни критики към съпредседателя на "Продължаваме промяната".

Въпреки че не спомена името на Петков, той непряко го обвини в нарушаване на Конституцията.

"Трябва да извървим дълъг път, преди да станем истинска европейска правова държава. Там, когато прокуратурата разследва канцлери, те си подават оставките. А тук е възможно да нарушиш Конституцията и евентуално да станеш канцлер. И да смяташ, че си напълно недосегаем, а законите важат за обикновените граждани, но не и за теб. И че сте каста богоизбрани като в Древния Рим, какъвто явно е техният идеал", заяви Гешев. 

Главният прокурор смята, че политиците не трябвало да направят конституционни промени "за" и "против" личност или институция. Това противоречало на европейските изисквания.

"За мен е странно как се говори за върховенството на закона от една страна, а от друга се пропагандират идеи, които са в явно нарушение на практиката на КС", отбеляза главният прокурор.

Според Гешев щяло да е притеснително, ако политиците го одобрявали, вместо да му искат оставката.

"Очакваме българските институции да проявят отговорност и няма да се занимават с лични вендети и междуинституционални войни. А ще работят с всички институции за решаване на реалните проблеми на българските граждани", призова обвинител номер едно.

Преди седмица Комитетът на министрите на Съвета на Европа призова властите в България да вземат спешни мерки за намаляване на влиянието на главния прокурор върху следващия Висш съдебен съвет.

Вижте повече в репортажа на Йоана Ангелова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
1 rate up comment rate down comment 0
Български фашист
преди 2 години
За " Канадски Мошеник " 1 - само " Наказателен взвод "......!!! Сигнализирай за неуместен коментар