Нови министерства и четирима вицепремиери, но не от всички партии

Обликът и съставът на бъдещото правителство

06.12.2021 | 18:35 Редактор: Жаклина Иванова

Четирима вицепремиери и две нови министерства. Финални преговори за състава на бъдещото правителство. След отделеното време за разговори за политики, сега на ход са имената, които трябва да изпълнят поетите ангажименти. Очакванията са най-много министерски кресла да имат от "Продължаваме промяната", следвани от БСП, ИТН и ДБ.

Без изненада от ден едно - за поста министър-председател спряганото име е едно - това на Кирил Петков. Очакванията са в кабинета "Петков" да има четирима вицепремиери.

"Квотното разпределение, както ви уведомихме, е близко до пропорцията на депутатите в Народното събрание. Ние гледаме най-функционално как да се разпределят нещата. Не е било функция толкова много само на партийни квоти и партийни разпределения. За нас важно е тази нова структура да бъде работеща", заяви Петков.

Те няма да бъдат излъчени обаче от всички партии. Едно от спряганите имена е това на Асен Василев, който да бъде вицепремиер и министър на финансите. От ДБ вицепремиер и министър на екологията в пространството се появи името на Борислав Сандов. Днес стана ясно, че МИ ще бъде разделено на две. Така неофициално се заговори, че лидерът на БСП Корнелия Нинова ще бъде вицепремиер и министър на държавните предприятия.

Още една дама се очаква да бъде избрана за вицепремиер. Това е Калина Константинова. Тя ще бъде министър без портфейл, а нейният ресор е насочен към административната реформа.

Многократно през изминалите дни се заговори и за преливане на министри от служебното правителство в редовно. Така очакванията са постовете си да запазят Бойко Рашков като министър на вътрешните работи и Николай Денков като министър на образованието. Не е изключена и възможността настоящият министър-председател да бъде посочен за министър на отбраната.

Очаква се да има Министерство на иновациите и растежа. То да бъде оглавено от Даниел Лорер. Идеята за съдебна реформа да бъде поверена на ДБ в лицето на жена - Надежда Йорданова. А МРРБ да бъде дадено на депутата от ИТН Гроздан Караджов.

Транспортното министерство да оглави Николай Събев, Министерството на външните работи - Димитър Гърдев, а новата структура Министерството на електронното управление  - Божидар Божанов.

Очакванията са Министерството на здравеопазването да поеме Асена Сербезова. Това на културата - Тодор Мечкарски, а на спорта - Радостин Василев.

Отново непотвърдено и все още на чернова - Министерството на енергетиката да поеме Александър Николов, Министерството на социалната политика - Ирена Анастасова, на земеделието - Стефан Бурджев, а на туризма - Христо Проданов.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Няма отърване от тая Нинова Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
paragraf1
преди 2 години
Нови лича, привидно ново начало, а резултата ще е същия! Сигнализирай за неуместен коментар