Проф. Витанов: Посрещаме Никулден без Омикрон, от нас зависи каква Коледа ще имаме

Ако хората се бяха ваксинирали, смъртността щеше да е по-малка, подчерта математикът

06.12.2021 | 16:10 Редактор: Елеонора Танева
Проф. Витанов: Посрещаме Никулден без Омикрон, от нас зависи каква Коледа ще имаме

"Развитието на Ковид-19 е според очакванията, а те са за бавно свиване на обхвата на заразата. Виждате, че броят на активните случаи продължава да намалява, но много бавно. Очакванията бяха бавно да паднем под 100 000 активни случая и това ще се случи. Но, разтоварването на здравната система е бавно и тя няма да може да се разтовари достатъчно до края на годината", предупри математикът проф. Николай Витанов в публикация в профила си във Facebook.

Той подчерта, че има превишение на починалите от миналата вълна със 116,7%.

"Дотук при тази вълна са починали 16,7% повече хора, отколкото при съответната вълна миналата година. Пак да пиша - ако ваксинацията беше достатъчно обхватна, починалите щяха да са много по-малко. Статистиката от страни с висока степен на ваксинация е такава", написа още проф. Витанов.

Математикът отбеляза, че по официални данни Омикрон още не е стигнал България.

"Няма де се плашите - няма го Омикрона в България. Знаете каква е прогнозата - ако не го пуснем в страната до Никулден, тоест и днес, няма да може да стане доминантен до края на годината. С други думи, няма да имаме неприятности с него до празниците. Никулден иде, Омикронът го няма", уточни още Витанов. 

Той не прогнозира налагане на локдоун у нас до края на годината. 

"Засега вървим по благоприятния вариант. Ако не сме идиоти и не го дестабилизираме, това ще ни донесе спокойна Коледа и спокойни новогодишни празници. Сметките показват, че не се очаква да сме идиоти, тоест с голяма вероятност няма да си причиним големи неприятности за празниците", добави математикът. 

Снимка: Facebook

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
1 rate up comment rate down comment 0
НЕКОЙ
преди 2 години
Моя позната не иска направление за лекар.......вече иска направление за математик. Сигнализирай за неуместен коментар