Запечатаха редакцията на "Труд" и иззеха сървъра, Петьо Блъсков отказа да напусне (+ВИДЕО)

Служителите е трябвало да напуснат сградата до 26 ноември

06.12.2021 | 13:37 Редактор: Тодор Петров

Напрежение в редакцията на вестник "Труд". Малко след 10 часа тази сутрин полиция и служители на Министерството на културата и областната управа влязоха в редакцията на вестника, въпреки отпора на хигиенистката. 

"В момента някакви хора тук са дошли, не ги познавам, и нещо искат, сега ще разберем", каза сутринта собственикът и главен редактор на "Труд" - Петьо Блъсков.

Според него държавата оказва политическа репресия. А според Министерството на културата, чиято собственост е сградата, договорът е прекратен, има и неплатени сметки. 

"Неплащането на консумативи, неплащането на наеми, както и желанието на Министерството на културата да премести в тази сграда НИНКН", обясни секретарят в Министерството на културата Елена Николова. 

"Вие сте от вчера и сте поръчков човек. 130 000 лева са дължими, обаче Министерството на културата не си мръдна пръста да ги поиска", обърна се Блъсков към съветника на министъра на културата Светослав Трайков. 

От министерството представиха заповед за изземване. Помещенията бяха запечатани, по обяд сървърът на редакцията беше иззет, но главният редактор отказа да напусне. 

"Да дойде да ме изнесе полиция, това е гражданско неподчинение", настоя Блъсков и определи действията като държавна репресия. 

Заповедта за напускане на сграда е била издадена на 12 ноември и връчена на 16-и. Срокът, до който вестникът е трябвало да напусне сградата, е бил 26 ноември.

Сменени бяха ключалките на вратите в редакцията, а помещенията отново ще бъдат ползвани от Министерството на културата.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Д.ИВАНОВА
преди 2 години
СКАНДАЛНО И ВЪЗМУТИТЕЛНО ! Защо им вземат сървъра,нали имат претенции към ТРУД да напуснат сградата за неплатени 130 000 лева ?! Спазена ли е процедурата и кореспондира ли с действията и правомощията? Сигнализирай за неуместен коментар