Петков при Радев: Готово е коалиционното споразумение, належащо е да имаме редовен кабинет

Президентът: Времето на едноличното управление приключи

06.12.2021 | 09:28 Редактор: Здравко Черкезов

Държавният глава Румен Радев прие "Продължаваме промяната" на първи консултации за съставяне на редовно правителство в рамките на 47-ото Народно събрание.

"Едно ефективно коалиционно управление може да просъществува, само ако има взаимно уважение между партньорите. Времето на едноличното управление приключи", заяви президентът.

"Убеден съм, че осъзнавате каква огромна отговорност ляга върху вас", обърна се Радев към Кирил Петков и Асен Василев, след като ги поздрави за победата на парламентарните избори.

"Ние осъзнаваме, че на България е абсолютно належащо да има редовно правителство, което да решава спешните проблеми. Те могат да се решат само от правителство с пълен мандат и работещ парламент", каза от своя страна Петков, който също поздрави Радев за изборната му победа.

Лидерът на "Продължаваме промяната" изрази увереност, че в най-близко време ще бъде представен проект за кабинет, който да се базира на коалиция на 4 формации – заедно с БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България".

"В полунощ беше приключена работата по коалиционното споразумение, постигнато след разговорите в 18-те експертни групи, и то бе изпратено на всичките ни партньори", съобщи Петков.

"Избрахме принципа на пропорционалност, всяка една от партиите да бъде близко до техните гласове. Така показваме уважение и към партиите, и към техните избиратели, защото за нас е важно всеки един от коалицията да се чувства пълноправен партньор в общата ни работа за България", изтъкна той.

По думите му проблемите на България са толкова големи и наболели, че разликата в идеологическата ориентация между 4-те формации и "била значима в по-късен момент". България има нужда от магистрали, безопасни язовири, добри доходи, да си върне българите от чужбина, подчерта Петков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
1
0 rate up comment rate down comment 0
блу Я
преди 2 години
Айде...сега само чакаме корупцията да секне. Сигнализирай за неуместен коментар