Преди Никулден: Цената на килограм шаран стига 8 лв.

Ципура и лаврак са поскъпнали с по 2-3 лева

04.12.2021 | 15:43 Редактор: Искра Ангелова
Преди Никулден: Цената на килограм шаран стига 8 лв.

8 лева стигна цената на пресния шаран преди Никулден във Варна при традиционните години назад 5-6 лв. за килограм. Има търговци, които предлагат живия шаран и по 7 лева за килограм, като се коментира, че навръх празника може да има  промоционално сваляне на цените.

За тези, които искат да спазят традицията и да минат по-тънко, се предлага толстолоб за 4 лева. Според хората зад щандовете с риба, клиентите тази година не са по-малко, но се пазарува с по-ограничен бюджет, а някои се задоволяват само с главата от толстолоба за 2 лв., за си сготвят рибена чорба и да спазят традицията.

Има и клиенти, които са любимците на търговците от варненската рибна борса, за които не цената, а качеството е важно. Засега шаранът си остава най-търсената риба за Никулден, с която да спазят традицията, но много варненци предпочитат Черноморската риба, като чернокопът е една отнай-предпочитаните. Цената му е 8 лева за килограм, информира "Монитор".

Ципура и лаврак са поскъпнали с по 2-3 лева и вървят по 14-15 лева за килограм. На същата цена се търгува и писията. Цената на кефала и сафрида също е с два лева нагоре. Често се купува и замразена скумрия от Норвегия  по 6 лева за килограм. Най-скъп си остава калканът, който върви между 25 и 35 лева в зависимост от едрината на предлаганите екземпляри.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК