Иван Димитров, ДБ: Беше обсъждана кандидатурата на Нинова за председател на НС

"Може би от тази промяна има нужда България", каза Иван Димитров

03.12.2021 | 22:00 Редактор: Искра Ангелова

Дойде ли времето на националния консенсус и ще бъде ли дълъг животът на 47-ото НС?

"Предполагам, че ще бъде дълъг, или поне толкова дълъг, колкото да могат да бъдат свършени задачите, които сме си поставили. От разговорите, които се водят от политическите сили, времето на националния консенсус е дошло. Персонално като лице днес научихме, че новият председател ще е г-н Никола Минчев. Предварително са водени разговори по отношение на това по какъв начин не само ще бъде избиран председателят, но и какви приоритети ще има той. По какъв начин ще се водят заседанията и парламентарният живот", каза депутатът Иван Димитров от "Демократична България" в студиото на "Денят ON AIR".

Според него заместник-председателите на НС също ще могат да помагат, когато се налага.

"Името на политическата сила, която го излъчи, е "Продължаваме промяната". Може би от тази промяна има нужда България - нов поглед, нов прочит на парламентаризма и по какъв начин трябва да се случват нещата. В ДСБ всяко едно решение, което се взима от ръководството, се взима след обстойни разговори, както и становищата на всички членове на партията. Когато се водят преговори, от името на партията и въпреки че председателят има мандат да води тези преговори, той съобразява становището със становището на партията. Обсъждана е кандидатурата на г-жа Нинова да бъде председател на НС, тя все пак е председател на БСП", допълни Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Самият той не е виждал цялото споразумение.

"В момента се говори за съставяне на правителство. То не може да бъде от абстрактни хора, то трябва да бъде от физически хора и да бъдат излъчени от политическите сили, които договарят управление и правителството. Във всяка от една от отделните политически сили са обсъждани лица, които биха могли да свършат една или друга работа", подчерта народният представител.

Димитров каза, че на общ форум на "Демократична България" не са обсъждали кой би застанал начело на правосъдното министерство.

"Много са хората, които имаме при нас и могат да свършат тази работа. Не е само г-н Иванов, а и по-рано заяви, че той няма оглади правосъдното министерство. Не е задължително този човек да бъде народен представител. Това може да бъде всеки един отличен юрист. Обсъждаме редица лица", обясни Димитров.

По думите му в партията му имат доста силни лица, които са IT специалисти.

"Едно от основните неща, което е залегнало в програмата, е именно дигитализацията и превръщане на държавата в електронно управление. Всяко едно министерство е с огромни проблеми, които наследяваме. Затова няма как един министър да не си подреди екипа. Народът не ни е изпратил в парламента, за да се обичаме. Политиките, които ще следва това правителство, не са ляволиберални, а са дяснолиберални. Така че за първи ще видим как ще работи тази формула, която г-н Кирил Петков посочи", коментира Иван Димитров.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК