Проф. Илко Гетов: През втората половина на 2022 г. коронавирусът ще се самоунищожи

Държавите реагират остро срещу Омикрон заради предстоящите празници, смята експертът

03.12.2021 | 19:51 Редактор: Тодор Петров

Омикрон нажежи до червено държави, медици и медии. Според експерти никой от познатите варианти на SARS-CoV-2 не притежава такъв богат коктейл от мутации. Колко мутации има Омикрон и какви са перспективите? Отговорите от проф. Илко Гетов - български представител в Европейската агенция по лекарствата.

"Доколкото знам 20 и няколко, почти 30 мутации има Омикрон, което вече е сериозно доказателство, че самият вирус се променя до такава степен, че може и да изгуби своята виталност и да се самоунищожи така, както е имало други вируси, както SARS-1 примерно преди 12 години“, каза за предаването "Брюксел 1" проф. Илко Гетов.

Той допълни, че има голямо проучване на германски изследователи, което прогнозира, че през втората половина на 2022 година вирусът ще се самоунищожи, тоест, ще се отдръпне – говоря за SARS- Covid-2“.

Експертът уточни, че „има учени, които казват, че това ще се превърне в така наречената ендемична зараза, ще се появява в популации, където е ниско ваксиналното покритие. Разработват се вече панкоронавирусни ваксини, които да обхващат цялата гама от коронавируси, защото вирусите са ретровируси, коронавируси и така нататък, работи се много упорито в тази насока - обща ваксина за всички коронавируси изобщо в бъдеще“, анализира ситуацията експертът.

Според проф. Илко Гетов, държавите са реагирали остро срещу Омикрон заради предстоящите празници.

Цялото интервю гледайте в предаването "Брюксел 1" в събота от 17:30 часа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК