Министър Везиева иска оставки в ДКК, Ваня Караганева остава директор

Заседанието, на което е взето решението, не било свикано по надлежния ред

03.12.2021 | 18:31 Редактор: Тодор Петров

След освобождаването на Ваня Караганева от директорското място, Министерството на икономиката поиска оставките на трима от членове на Съвета на директорите на Държавната консолидационна компания, назначени по времето на управлението на ГЕРБ.

Именно те в началото на седмицата освободиха от длъжност изпълнителната директорка Караганева, назначена от служебния кабинет, като я обвиниха в тежки нарушения и нанасяне на сериозни щети на компанията и на държавата.

Министърът на икономиката Даниела Везиева заяви, че заседанието на Съвета на директорите, на което е взето решение за освобождението на Ваня Караганева, не е свикано по надлежния ред. 

"Нито по отношение на това как е проведено заседанието, без да бъдат осведомени останалите членове, както и по отношение на това, че за такова вписване е следвало да се уведоми принципала - Министерството на икономиката. Считам, че тези действия уронват както престрижа на министерството, така и дават ясен сигнал за това, че този състав на Съвета на директорите не иска да бъде променен моделът на управление на дружеството", коментира Даниела Везиева.

Тя определи като неистинни твърденията за Караганева на тримата директори - членове на съвета. В замяна поиска техните оставки. 

"Може би решението ми е закъсняло, но аз наистина считах, че тези хора имат желанието да работят с нас за общата ни кауза - да променим един стар модел, показващ скрити непрозрачни схеми, процедури, по които се е работило. За съжаление, това явно няма да се случи", каза още министър Везиева. 

Към този момент Ваня Караганева остава изпълнителен директор на ДКК, тъй като вписването на промяната в Търговския регистър относно освобождаването ѝ като изпълнителен директор не е преминало като процедура в Агенцията по вписванията. 

Везиева заяви, че ще се изиска и пълна проверка на Държавната консолидационна компания. Антикорупционната комисия и прокуратурата също се самосезираха по случая.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК