Радев поиска от депутатите спешни реформи и законодателни промени

Решителни промени в прокуратурата или миналото ще потърси политически реванш, настоя президентът

03.12.2021 | 09:38 Редактор: Тодор Петров

"Надеждите към новия парламент са огромни, а залогът е съдбовен. Нека да Осмислим мисията, която българските граждани ни възложиха. За пръв път в рамките на година формираме трето НС. Предишните два състава на парламента живяха кратко, чуха се неудобни истини, но не успяха да формират устойчиво мнозинство. Но българите не се обърнаха назад. Нашето общество още търси изход от корупционното статукво и каза "Не" на превзетата държава и реставрирането на авторитаризма. Време е за национален консенсус с важни приоритети, които да върнат свободата, законността и справедливостта", заяви президентът Румен Радев по време на откриването на 47-ото Народно събрание.

На първо място, според него, ни е нужен консенсус около необходимостта от устойчиво реформистко и социално управление. От него зависи да имаме правителство и зависи съдбата на политическата ни система, изтъкна Радев.

"Вие сте призвани да вдъхнете нов живот на парламентарния контрол, който бе отменен през изминалите години. Да създадете условия за възраждане на свободното слово. Да върнете гражданите в управлението и да усъвършенствате изборния процес", подчерта президентът.

"Загубата на доверието в политическата класа, във всички нас, пролича в отдръпването от урните през тазгодишния изборен маратон. Не може повече да допуснем пилеене на историческо време, нито да бъдем подвластни на популизма и лъжата. Обществото ни очаква актуализация на избирателните списъци, преди броят на избирателите да е надхвърлил броя на населението", каза още Радев.

И настоя, че приоритетна задача е демонтажът на прокурорския чадър над корупцията и злоупотребите.

"Ако парламентът не успее да постигне решителни промени в прокуратурата в обозрим срок, то много скоро миналото ще потърси политически реванш под прикритието на същия този чадър. Не по-малко важен консенсус е този около икономическата и социалната политика", заяви държавният глава.

По думите му, гражданите очакват неотложни мерки и законови промени за справяне със социалната и икономическата криза. Борбата с пандемията също остава приоритетна задача. 

"Струва си да разгледате бюджета, който служебното правителство е длъжно да внесе в парламента. Той предвижда ръст на доходите, грижа на възрастните, подкрепа за семействата с деца", обърна внимание на депутатите президентът Радев.

"Във външната политика е важно българската дипломация да бъде в ръцете на професионалисти от кариерата. Необходим ни е консенсус по всички важни външнополитически теми, особено когато е заложена българската идентичност и правата на нашите сънародници зад граница", категоричен е той.

Радев се обяви за реформи в образованието, здравеопазването, социалната сфера, икономиката, културата, спорта, обществения ред и сигурността. Крайно време е да се прекрати порочната практика ключови закони да се изменят тихомълком, настоя президентът. 

"Необходими са ни непоколебими действия за продължаване на демонтажа на отхвърления от избирателите управленски модел, за отстраняване на задкулисието от държавата, за задушаването на корупция, за засилване на контрола над обществените харчове", завърши Румен Радев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години