Какви млечни продукти консумираме?

Едва една трета от млякото на трапезата ни е българско

02.12.2021 | 12:02 Редактор: Тодор Петров
Какви млечни продукти консумираме?

Само около една трета (между 30 и 35%) от консумираните у нас българско мляко и млечни продукти са от произведена в България суровина. При различните продукти делът е различен, като при маслото например 80-90% е от внос. 

"Импортът на сурово мляко е от различни страни, но се доставя кондензат, което е като заготовка, защото суровото мляко е с други показатели. Спадът се дължи на кризата в млечното говедовъдство. Имаме намаляване на поголовието. В същото време не се компенсира с ръст в производителността", обясни директорът на Института по аграрна икономика доц. Божидар Иванов. 

Според него към момента нещата не са оптимистични. Имало обаче предпоставки за развитието на млечното говедовъдство, като природните ни дадености и сравнително по-ниската цена на фуража у нас. 

"Те още не са използвани. Все пак 30-35% от пазара е на българските производители", отбеляза доц. Иванов за "Монитор".

От Асоциацията на млекопреработвателите коментираха неофициално, че моментът с българските защитени марки е изпуснат към средата на 90-те години, когато е трябвало да бъдат прехвърлени продуктите по БДС в еврорегистрите.

За сиренето и киселото мляко шансът да получат защита от ЕК е голям, но за кашкавала едва ли ще стане, смятат от браншовата организация.

Владислав Михайлов от Асоциацията на млекопреработвателите смята, че киселото ни мляко и бялото саламурено сирене имат голям шанс да получат бързо регистрация. За кашкавала обаче щяло да има трудности, защото от съседните страни, от ЕС и Турция са регистрирали такъв млечен продукт.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Трябва да има по-строг контрол Сигнализирай за неуместен коментар