Иван Нейков: Все повече данъци ще отиват за пенсии

Много млади хора не били привърженици на традиционните трудови отношения, коментира бившият социален министър

01.12.2021 | 23:03 Редактор: Елеонора Танева
Иван Нейков: Все повече данъци ще отиват за пенсии

Увеличението на пенсиите вместо целево социално подпомагане ерозира в огромна степен пенсионния модел. Това мнение изрази бившият социален министър Иван Нейков. Според него  дефицитът на НОИ ще продължи да нараства и все повече данъци ще отиват за пенсии. 

"Проблем, който сами създаваме, е непрекъснато ерозиране на пенсионния модел. Непрекъснато разкъсваме връзката между приноса на човека в осигурителната система и резултата, пенсията, която той ще получава", каза Нейков пред bloombergtv.bg.

Според него не са реални данните, че само 11% от младите хора между 18 и 26 години работят.

Много млади хора не били привърженици на традиционните трудови отношения. 

"Един човек може да има капацитет на едно предприятие от преди 20-30 години, благодарение на дигиталните възможности и огромния обем информация, който се разпространява. Този нов тип производителност доведе до появата на нов тип труд. Няма как този човек, който си знае цената, да го вкараш в големия колектив", заяви председателят на Балканския институт по труда и социална политика. 

Той подчерта, че свободата човек да работи в новите форми на труд, има своята цена. В един момент тези хора ще искат да разчитат на защитата на трудовото законодателство. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК