Изгоден дом: България е сред най-достъпните имотни пазари в света

Страната ни е изпреварена само от Индия и Турция

30.11.2021 | 17:20 Редактор: Теодора Патронова
Изгоден дом: България е сред най-достъпните имотни пазари в света

България е на трето място сред най-достъпните имотни пазари в света за купувачите на първо жилище, сочи класация на британския онлайн портал Investing Review.

България получава оценка от 8,88 и е изпреварена само от Индия и Турция. По отделните показатели за достъпност на пазара за купувачи на първо жилище разходите за комунални услуги в страната ни са оценени на средно 109 долара на месец, средната цена на квадратен метър е определена на 1054 долара, а средната цена на жилище с площ от 45 кв. м – на 49 167 долара. Средната годишна заплата в страната ни е определена на 7698 долара, като цените на жилищата се равняват на средно 639% от годишната заплата.

В десетката на най-достъпните жилищни пазари в света за купувачи на първо жилище попадат още Мексико, Румъния, Бразилия, Русия, Колумбия, Литва и Унгария.

На обратния полюс Люксембург е най-недостъпният жилищен пазар в света за купувачите на първо жилище с оценка от 2,84. Средната цена на квадратен метър в херцогството достига близо 10 765 долара.

Следват Швейцария, Южна Корея, Япония, Израел, Норвегия, Германия, Австрия, Австралия и Великобритания.

И още няколко любопитни факта: Аржентина е страната с най-високи лихви по ипотечните кредити в света със средно 41,88%, над осем пъти повече от глобалното средно равнище от 5,02%.

Германия има най-високите основни разходи в света със средно 262,48 долара на месец при глобално равнище от 149,21 долара.

Средната цена на квадратен метър на глобално равнище е близо 3570 долара. В Южна Корея цената е най-висока – близо 12 хил. долара.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК