Фойерверки и пиратки в София - след разрешение от кмета и само на НГ

Очаква се промените да влязат в сила през през втората половина на януари

29.11.2021 | 19:02 Редактор: Теодора Патронова

Драстични ограничения на ползването на пиратки и фойерверки готви Столичната община. Според предложените промени това ще може да става само на Нова година или сред разрешение на районния кмет.

От години не само новогодишната нощ, но и големи празници и семейни тържества не минават без мини заря. Основно с пиратки и фойерверки. Сега Столичната община предлага употребата им да бъде ограничена и да могат да се ползват само с разрешение на районния кмет десет дни преди събитието. 

Забраната няма да важи в новогодишната нощ. За нея вече се готвят във фирмата на Светлозар Христов, който се занимава професионално с пиротехника от 30 години. Освен, че ще работи на загуба, смята, че ограниченията ще се отразят негативно и на жителите на столицата, особено в обстановката на пандемия.

"Това е още едно натоварване за веселбите на хората. Особено сега в тези времена, когато всичките удоволствия са ограничени, и ако някой човек реши да направи нещо такова получава още едно притеснение. Няма да подават такива заявления и ще се гърми, както до сега", коментира той.

А за поводите, в които все пак ще могат да хвърлят бомбички или пиратки, експертите напомнят, че всички те се продават с инструкции, които трябва да се спазват, за да не стига всяка нова година до инциденти. 

Очаква се промените да влязат в сила през през втората половина на януари, а глобите за нарушителите ще са от 500 до 2000 лева за физически лица. 

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
vivian
преди 2 години
ужасно е трудно в забранено! Сигнализирай за неуместен коментар