Таксите за асансьорна поддръжка в Русе ще се увеличат с 20% от 1 януари?

Сред причините са увеличението на цените на тока, както и недостигът на сервизни техници

29.11.2021 | 19:25 Редактор: Жаклина Иванова

В Русе таксите за асансьорна поддръжка ще се увеличат с 20 на сто от 1 януари. Затова предупреждават фирмите за професионални домоуправители. Сред причините са увеличението на цените на тока, както и недостигът на сервизни техници.

С увеличението на таксата за асансьорна поддръжка живущите в блок ще плащат и по-висока месечна входна такса. Радослав Димитров е пенсионер и живее на първия етаж, въпреки това смята, че плаща висока такса.

"Не е ниска - 6, 80 лв. на човек. Никак не е малко. С минимална заплата как може да се оправи човек... Живея както мога, не мога както искам", сподели той.

Методи Цонев живее на 4-я етаж и ползва асансьор. В домакинството живеят двама души. Според него входната такса е ставала обект на кавги преди във входа.

"Преди имахме много голям проблем поради тази причина. Никой не искаше да плаща. Затова се принудихме да назначим домоуправител", каза той.

Цветелин Цонев е професионален домоуправител. Смята, че увеличаването на входната такса няма да се усети толкова.

"Разликата в процентите е 10, 15, 20. Навсякъде е различна. Ще се вдигне малко таксата на хората.. По принцип там, където са повече домакинствата, таксите са по-високи и сумите на месец са малко по-малки, защото са повече домакинства във входа. Може би от стотинки до левче, не мога да кажа в момента. Няма да е нещо много страшно, но ще го има", изтъкна домоуправителят Цветелин Цонев.

Асансьорните техници обясняват на какво се дължи повишаването на таксата за асансьорна поддръжка.

"Поради няколко причини увеличаваме таксите на асансьорите, не само поради инфлацията, но и заради липсата на кадри при асансьорните техници, ниските заплати. Позакъсняхме с увеличението", обясни управителят на фирма за асансьорна поддръжка Мирослав Бъчваров.  

В Русе от 2004 г. насам паралелката по асансьори към Техникума по електротехника е закрита и асансьорни техници на практика няма. Затова браншът призовава за намесата на държавата.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК