Таско Ерменков: "Марица-изток" трябва да бъде запазен като енергиен комплекс

Независимо дали ще е на въглища или не, казва експертът от БСП

28.11.2021 | 15:11 Редактор: Теодора Патронова

"Предложихме и колегите се съгласиха, че комплекс "Марица-изток" трябва да бъде запазен в дългосрочен план, независимо дали имаме въглища или не. Той трябва да бъде запазен като енергиен комплекс," каза Таско Ерменков (председател на Енергийния съвет на БСП), в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR по повод коалиционните преговори в сектор Енергетика.

"Записахме също, че трябва да се водят разговори с Европейската комисия за възможно удължаване на използването на въглищните централи до въвеждането на нова базова мощност, защото ако в момента се откажем от въглищните централи, няма да имаме достатъчно базови мощности, които да гарантират постоянни количества електроенергии независими от капризите на времето - дали има слънце, дали има вятър, дали ще падне дъжд, или няма да падне. И обективната обстановка е такава, че базова мощност, която може да замести въглищните централи по същия начин, е ядрената енергетика," казва експертът. По думите му трябва да изградим нова ядрена мощност преди да закрием въглищните централи. Иначе ще изпаднем в криза.

Ерменков подчерта, че за първи път има такъв метод за формиране на общи политики и разговори по секторни политики, с поставяне на масата вижданията на отделните партии, търсене на онези общи сечения, които биха могли и да доведат до общи решения. По думите му в сектор Енергетика представителите на преговарящите партии са се държали технократски, а споровете са били малко, и то - не толкова концептуални от гледна точка на това да се развива ли ядрена енергетика или да не се развива, а къде да се развива.

Козлодуй или Белене - този въпрос, по думите на Ерменков, е оставено да бъде решен на експертно ниво - независима експертна група да обследва дали 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй или два нови блока на Белене е по-добрият вариант. 

"Ние (б.р. - БСП) не държахме на Белене, накрая даже доста тактично поднесохме нашето предложение - записът да бъде "развитие на нови ядрени мощности", като оставихме независими експерти все пак да решат къде ще бъде най-бързо, най-ефективно и с най-ниска цена за потребителите," заяви Таско Ерменков. 

По думите му експерти от Международната агенция за ядрена енергетика и Европейската енергийна агенция биха били достатъчно международни авторитетни и безпристрастни за такъв одит.

На въпрос на водещата Милена Милотинова как стои ядрената енергетика в контекста на общия европейски дебат и Зелената сделка, Ерменков отговори: 

"Стои добре, и би трябвало да стои още по-добре. За момента ядрената енергия не се признава за зелена енергия, но както виждате ние, Франция и още няколко страни поставихме въпроса пред Европейската комисия тя да бъде призната за зелена енергия. И още един чисто практически пример - в Европа има една карта, която показва въглеродната наситеност на енергията - колкото по-наситена с  въглерод е енергията, толкова по-кафява е, колкото по-малко въглеродната квота в производството на енергията, толкова по-зелена е. В Европа страните, които са със зелен цвят единствени това са Франция, Белгия, Швеция, Норвегия и Исландия. И ако Норвегия и Исландия са със зелено, защото при тях основните източници на енергия са хидроенергия и геотермия, то другите 3 страни са зелени затова, че основното им производство на енергия е от ядрена енергия и това показва още един път, че нашето виждане е правилно, че ядрената енергия е елемент от Зелената сделка. И когато някой говори за това, че там има отпадъци ядрени, искам да ви кажа, че годишните отпадъци на Козлодуй са в обем на около 60 кубически метра. Това е нещо, което е абсолютно минимално, но си представете какви са отпадъците от всякакви други въглищни централи или какво ще се случи, когато фотоволтаиците и вятърните централи излязат от употреба и трябва някъде да бъдат депонирани тези техни генератори. И нещо повече - смятаме, че ядрената енергетика е и единствената в момента устойчива базова енергия," заявява Таско Ерменков.

По думите му ако бяхме успели да пренасочим количествата електроенергия от АЕЦ Козлодуй към вътрешния пазар, а не част от тях да бъде изнесени навън и да се реализират свръхпечалби от търговците на енергия и от самата АЕЦ Козлодуй, цената на енергията у нас нямаше да бъде толкова висока. "В подкрепа на това е и фактът, че когато в началото цените скочиха и в Марица-Изток беше включена да работи почти цялата мощност, цените паднаха почти двойно," казва Ерменков.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК