Военен: Ньойският мирен договор е унизителен за България диктат

Той не е нито мирен, нито договор, заяви полк. доц. Станчо Станчев

27.11.2021 | 22:03 Редактор: Здравко Черкезов
Военен: Ньойският мирен договор е унизителен за България диктат

Ньойският мирен договор фактически не е мирен и не е договор, защото в крайна сметка това е един диктат, един унизителен документ, който поставя един отпечатък върху българската държава, който за съжаление и към наши дни, като че ли, дава своето отражение.

Това каза полк. от резерва доц. Станчо Станчев пред радио "Фокус" по повод 102 години от подписването на Ньойския "диктат".

"Преди всичко, разбира се, слагайки край на българското участие в Първата световна война – беше ни отнета територия, трябваше да платим репарации и военните клаузи на Ньойския договор, които са опит да превърнат българската армия в една незначителна сила, която да не е в състояние да изпълнява своите конституционни задължения", посочи полк. доц. Станчев.

"Просто беше посочено в самия договор, че нейното задължение ще се заключава само в поддържане на реда вътре в територията и на погранична полиция. Нещо, което я обезсмисля като въоръжена сила, която може да защитава суверенитета и териториалната цялост на държавата", добави той.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК