Даниел Лорер: Външната политика трябва да създаде нов имидж на България

"Имидж на държава, която е свободна, демократична, изчистена от корупция", посочи експертът

27.11.2021 | 21:41 Редактор: Здравко Черкезов
Даниел Лорер: Външната политика трябва да създаде нов имидж на България

Мисията на външната политика на България е да се създаде изцяло нов имидж на страната. Това заяви по време на дискусия експертът по въпросите на международните отношения от "Продължаваме промяната" Даниел Лорер. 

Дискусията е част от поредица от разговори за изготвяне на коалиционно споразумение за управление на страната между "Продължаваме промяната", "Демократична България", "Има такъв народ" и "БСП за България".

"Имидж на държава, която е свободна, демократична, изчистена от корупция, имидж на държава, която е пример как това може да се случи", обясни Лорер.

Съпредседателят на коалицията Кирил Петков обясни, че една от основните цели на "Продължаваме промяната" е да бъде изкоренена репутацията за корупцията в нашата страна. По думите му това ще спомогне и за външните, и за външноикономическите ни отношения. Той обясни, че целта им е България да стане страната, която най-бързо е успяла да изкорени в такива огромни мащаби този проблем.

Като приоритет за "Продължаваме промяната" Петков визира българите, които учат в престижни чужди университети и настоя за изготвянето на програма, с която те да се върнат обратно.

Даниел Лорер допълни, че за привличането на международни инвеститори, МВнР има сериозна роля.

От "Продължаваме промяната" предлагат създаването на доброволен дигитален регистър на българите в чужбина. Лорер обясни, че така ще се знае не само тяхното местоположение, но и каква е местоработата им, както и квалификацията, която имат. Идеята е така да бъдат привличани чуждестранни инвеститори, обясни той, цитиран от БТА. 

"Когато чужд инвеститор иска да дойде у нас и той е от определена сфера и държава, той би бил изключително заинтригуван, ако може да вземе кадри от същата тази страна, стига ние да можем да кажем кои са и къде са те", констатира експертът.

Снимка: БГНЕС (архив)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК