Равносметка след близо 81 часа преговори за правителство

Последните теми бяха "Финанси" и "Международни отношения"

27.11.2021 | 18:50 Редактор: Здравко Черкезов

Последен ден на преговори за съставяне на кабинет с мандат на "Продължаваме промяната". Две са темите, които участниците обсъждаха – "Финанси" и "Международни отношения". 

От началото досега са проведени 17 срещи. Всички те – излъчвани на живо. Пред потребители във Facebook и YouTube политиците преговаряха за съставянето на правителство близо 81 часа. 

Преговорите бяха разделени в сектори, сред които "Правосъдие", "Здравеопазване", "Образование", "Труд" и "Социална политика". 

Политиците си стиснаха ръцете, че минималната работна заплата трябва да се увеличи поне до 700 лв. Данъците на практика остават непроменени за догодина, което означава, че понижената ставка на ДДС заради пандемията също се запазва. 

От БСП настояват за внимателен подход и прилагане на европейския опит при формирането на бюджета. 

"Българската държава последните 3 години е държавата, която отделя най-велик процент от БВП, за да решава социални и икономически проблеми. Което не е приемливо и ние, съобразявайки се с нашата черга, трябва ролята на държавата да бъде засилена", смята социалистът Румен Гечев.

От БСП и "Има такъв народ" (ИТН) предлагат ДДС за някои храни да се намали. Двете партии се обединиха около идеята да има семейно подоходно облагане, което включва и помощи спрямо броя деца. От партията на Трифонов искат още да отпадне "данък уикенд" и лихвите върху депозитите. 

"Имаше в началото на годината редица работни групи, които под ръководството на МФ. Време е този процес да приключи. Мисля, че ще облекчи административно процедурите, а и ще доведе до по-висока събираемост на данъчни приходи", каза Пламен Данаилов от ИТН.

От "Демократична България" настояха за одит на несъстоятелността на КТБ. Искат и социалните мерки да останат.

Партиите се договориха и за отпадане на спорната наредба Н-18 през пролетта. Дефицитът в бюджета, които предвиждат от партиите е между 3,5 и 4,5%.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
Наблюдател
преди 2 години
Да отпадне наредба N18, божеее, да се ненадяваш чак... Тъкмо успяхме да я деенигматизираме и сега да отпадне...?!? Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Ами Боко колко пъти даде 50 лв. отгоре? А Боко си е комунист. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
C 50 лв отгоре от комунист пари никога не сме видели и няма да видим................ Сигнализирай за неуместен коментар