Нейков: Правителството ще има проблеми със системата за социално подпомагане

Бившият социален министър подчерта важността да се помага на хората, засегнати от кризата

25.11.2021 | 22:01 Редактор: Теодора Патронова

Има ли надежда за правителство и различен социален живот? Според бившия социален министър Иван Нейков, причината за пожара в дома за възрастни хора в село Рояк ще излезе някоя техническа неизправност.

"Това е нещо предизвестено. Една много голяма част от всички подобни места за предоставяне на услуги са в малки населени места в стари сгради. Това е от десетилетия. Всяка сграда има някакъв живот, който свършва в един момент и започват проблемите. Много малко са случаите, в които имаме нови помещения, в които се предоставят съответните услуги", коментира той в "Денят ON AIR". 

Бившият социален министър обясни пред Bulgaria ON AIR, че скандинавските страни са се отказали от това да събират възрастните хора на едно място, а все повече услугите се предоставят в дома на възрастния човек. 

"Хората, които живеят в социалните домове в момента имат и храна, и отопление. Бюджетът покрива всички разходи. Времето показа, че едно от белите петна, които трябва постепенно да бъдат преодолявани, е създаването на стандарт или осъвременяването на стандарта на услугите. Когато тези стандарти не се спазват, тогава този, който предоставя услугата, трябва да бъде лишен от това право", заяви Нейков. 

"Едно от големите предизвикателства на това правителство ще бъде необходимостта от нов подход за социално подпомагане. Няма да има толкова проблеми с пенсиите, колкото ще има проблеми със системата за социално подпомагане. Хората ще очакват подкрепа и големият проблем ще бъде не да похарчим повече пари от миналата година, а да направим такива услуги, за които хората ще кажат: Да, аз се чувствам малко по-добре", обърна внимание той.

Нейков изтъкна, че голяма част от домовете са в състояние да осигуряват качествена услуга, но трябва да се погледне дали не се е променил начинът на живот на хората. 

"Това, което ще бъде голямото изпитание, не е да бъде спряна една криза. Една криза не може да бъде спряна, тя си има собствен живот. Въпросът е да се определи вярно хората, които ще бъдат засегнати от тази криза и да им помагаш на тях. Пари има да се помогне точно на тях", подчерта бившият социален министър. 

Той изтъкна, че е оптимист, защото има нова генерация политици, а и има нова генерация избиратели, които знаят какво искат. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК